Według najnowszych informacji Flamandzkiego Centrum Promocji Produktów Rolnych i Rybnych (VLAM), w 2019 r. Belgia sprzedała za granicę około 800 000 ton wieprzowiny, w tym produktów ubocznych i podrobów. Odpowiada to spadkowi o 5 procent w porównaniu z rokiem poprzednim.
VLAM podał, że głównym powodem takiego wyniku jest 2-procentowe zmniejszenie pogłowia świń do około 6,1 miliona zwierząt. W tym czasie ubój świń spadł o 4,6 procent do około 10,7 miliona zwierząt.
Ponadto ważni partnerzy handlowi, w tym Chiny, nałożyli embarga na import z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF) wykrytego wśród dzików w dzielnicy Luksemburg. W rezultacie eksport wieprzowiny z Belgii do krajów spoza UE spadł o 41 procent w porównaniu do 2018 roku.
Największa część belgijskiego eksportu wieprzowiny została skierowana do krajów partnerskich UE. Niemcy pozostały najważniejszym rynkiem zbytu, kupując 224 731 t wieprzowiny, w tym podrobów - 29 procent całkowitego belgijskiego eksportu tego mięsa. W porównaniu z dostawami do Niemiec w 2018 r. oznaczało to jednak spadek o 5 procent.