W ciągu roku pogłowie świń w Chinach spadło 14,4 %

Redakcja

ASF i epidemia koronawirusa ponownie zmniejszyły produkcję wieprzowiny w Chinach w porównaniu z rokiem poprzednim. Ostatnie miesiące pokazują jednak, że Państwo Środka może już mieć najgorsze za sobą jeśli chodzi o hodowlę świń w tym kraju.

 

Konsekwencje afrykańskiego pomoru świń i epidemii koronawirusa spowodowały w pierwszym kwartale 2020 r. gwałtowny spadek produkcji mięsa w Chinach, w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku. Według pekińskiego Ministerstwa Rolnictwa, na podstawie danych z Narodowego Urzędu Statystycznego, produkcja mięsa spadła ogółem o 4,39 miliona ton, czyli o 19,5%, do 18,13 miliona ton. Głównym powodem był ogromny spadek produkcji wieprzowiny o 29,1% do 10,38 mln ton. Według ministerstwa w okresie od stycznia do marca br. w Państwie Środka dokonano uboju 131,29 mln świń. Było to o ponad 30% mniej niż w pierwszym kwartale 2019 r. Na koniec marca pogłowie wynosiło 321,2 mln zwierząt, co pokazuje, że liczba trzymanych świń spadła o 14,4% w ciągu 12 miesięcy.

 

Jednak w ostatnich miesiącach ponownie zaobserwowano wzrost liczby utrzymywanych świń. Według oficjalnych danych, ich pogłowie wzrosło w ciągu ostatnich trzech miesięcy o 10,8 miliona zwierząt, czyli o 3,5%. Liczba loch wzrosła nawet o około 10% do 33,8 miliona.

 

Zgodnie z aktualną prognozą, zawartą w „China Agricultural Outlook Report 2020–2029”, można oczekiwać znacznego wzrostu importu chińskiej wieprzowiny, pomimo ostatniego wzrostu zapasów w bieżącym roku. W porównaniu do 2019 r. oczekuje się, że dostawy wzrosną o około jedną trzecią do 2,8 miliona ton. Jednak w kolejnych latach zapotrzebowanie na import ponownie spadnie, a w 2029 r. wyniesie tylko 1,2 mln ton. Oczekuje się, że ostatnio spadające spożycie wieprzowiny na mieszkańca wzrośnie z 32 kg do 42 kg w tym samym okresie.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz