kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
29 lipca 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8617 EUR EUR - 4.5866 GBP GBP - 5.3909 DKK DKK - 0.6167
Archiwum


29.07.2021 SPRZEDAM 50 TON KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-120, tel: 884 882 777

29.07.2021 SPRZEDAM 2 KROWY, 650 kg, kuj.-pom., brodnicki, 87-330, email: slawmuz@wp.pl

29.07.2021 SPRZEDAM 200 JAJ TYGODNIOWO, rozmiar: M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 514 569 159

29.07.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 800 kg, opolskie, opolski, 46-030, tel.: 512 165 161

28.07.2021 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,90-7,80 zł/kg, średnia: 7,43 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

28.07.2021 MATIF: pszenica WRZ21-216,25 (+2,00%), kukurydza SIE21-262,00 (+1,35%), rzepak SIE21-535,00 (+1,09%) [euro/t]

27.07.2021 SPRZEDAM 700 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 59-60%, łódzkie, tomaszowski, 97-221, tel: 601 059 680

27.07.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, warm.-mazur., szczycieński, 12-120, tel: 601 299 364

27.07.2021 SPRZEDAM 300 JAJ, rozmiar: L, lubuskie, słubicki, 69-100, tel.: 666 949 226

27.07.2021 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 665 033 975

26.07.2021 KUPIĘ 3 BYCZKI MIĘSNE, 70 kg, łódzkie, zgierski, 95-010, tel.: 508 738 734

23.07.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, kuj.-pom., mogileński, 88-306, tel: 728 383 288

23.07.2021 SPRZEDAM 35 TUCZNIKÓW, 115 kg, 59%, mazowieckie, przasnyski, 06-300, tel: 502 272 722

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Z powodu epidemii ceny żywca wieprzowego w USA spadły o połowę

Redakcja

W Stanach Zjednoczonych hodowcy trzody chlewnej doświadczają poważnego kryzysu spowodowanego epidemią koronawirusa. Ceny rynkowe świń poszły w dół o 50 procent w ciągu kilku tygodni, ponieważ sprzedaż gwałtownie spadła. Rolnicy tracą codziennie dużo pieniędzy, a niektórzy zastanawiają się, czy wcześniejszy ubój świń nie jest bardziej opłacalny niż dalsze ich karmienie.

 

Przewodniczący Krajowej Rady Producentów Wieprzowiny (NPPC) powiedział w zeszłym tygodniu, że w sklepach spożywczych wciąż jest dużo wieprzowiny, dzięki czemu pomimo kryzysu związanego z zamknięciem wielu dużych rzeźni i zakładów przetwórczych, konsumenci nie muszą się martwić o dostawy. - Kryzys dotyczy obecnie gospodarstw rolnych, a nie sklepów spożywczych - powiedział Nick Giordano, prawnik NPPC.

 

Proces zamykania dużych rzeźni trwa i może jeszcze bardziej zaostrzyć kryzys w branży trzody chlewnej. Duża ubojnia marki JBS ogłosiła w poniedziałek zamknięcie zakładu w Worthington w stanie Minnesota na czas nieokreślony. Zakład zabija codziennie 20 000 świń i zatrudnia ponad 2000 osób. Gigant mięsny Smithfield zamknął wcześniej rzeźnię w Sioux Falls w Południowej Dakocie, która odpowiada za 4-5 procent amerykańskiej produkcji wieprzowiny. Poprzedziło to całą serię zamknięć lub przynajmniej ograniczenie funkcjonowania ubojni bydła, wieprzowiny i drobiu w całym kraju. - Jeśli te rzeźnie będą nadal zamknięte, będziemy mieli poważny problem - powiedział Ted Seifried, strateg ds. Rynku w Zaner Ag. - Mamy zwierzęta, ale jeśli nie możemy ich przetworzyć i przywieźć mięsa do sklepu spożywczego, to mamy ogromny problem - kontynuuje Seifried.

 

Pandemia i towarzyszący jej kryzys gospodarczy powodują ogromną presję ekonomiczną na cały amerykański sektor mięsny. - Zamknięcie prawie całej branży gastronomicznej stworzyło znaczące problemy w całym łańcuchu dostaw żywności, z natychmiastowymi i dramatycznymi skutkami w całym kraju - mówią naukowcy z Iowa State University. - Gdy weźmie się pod uwagę, że Amerykanie spożywają połowę swoich posiłków poza domem, wzorce konsumpcji zmieniły się dramatycznie, a niedopasowanie produkcji i dostaw stworzyło duże komplikacje - powiedział sekretarz rolnictwa Sonny Perdue.

 

Kryzys związany z koronawirusem przydarzył się w momencie gdy w USA odnotowano rekordową liczbę 71,3 miliona świń rzeźnych. Według USDA zapasy wieprzowiny mrożonej w USA były w lutym o 7 procent większe. Analitycy szacują, że hodowcy trzody chlewnej w USA stracą co najmniej 37 USD na jednej świni, czyli łącznie w skali kraju będzie to ok. 5 miliardów USD. Zanim nastąpił wybuch epidemii, analitycy spodziewali się, że hodowcy świń zarobią około 10 USD na jednej sztuce oddanej do ubojni. W 2018 i 2019 r. producenci świń zmagali się nierentownością z powodu chińskich ceł odwetowych, które ograniczały wywóz do Chin.

 

- Aktualnie obserwujemy spadek cen świń o 50 procent, a bydła o około 30 procent, ponieważ przetwórstwo wieprzowiny i wołowiny spadło o 30 procent – mówi ekonomista Scott Irwin z University of Illinois. - Zamknięcia lub ograniczenia produkcji mają znaczące konsekwencje regionalne i krajowe, które będą miały wpływ na rynek, a tuczniki już doświadczają niepewności rynku i trudności ekonomicznych - powiedział Colin Woodall z National Cattlemen's Beef Association.

 

Minister rolnictwa Sonny Perdue ogłosił w piątek pomoc w wysokości 19 miliardów, która będzie skierowana do rolników i hodowców, którzy zostali poważnie dotknięci skutkami COVID-19. Program został zaprojektowany w ten sposób, by pomóc rolnikom, którzy zazwyczaj sprzedają swoje produkty do restauracji, stołówek i szkół. Pomoc podzielona jest na dwie części i jest znana pod nazwą Coronavirus Food Assistance Program (CFAP). Oprócz płatności gotówkowych, pomoc obejmie również skup „jak największej” ilości mleka i mięsa.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu