zm skiba

kps

CenyRolnicze
23 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8796 EUR EUR - 4.7591 GBP GBP - 5.4530 DKK DKK - 0.6400
Archiwum


23.09.2022 13:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,80-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 346,25 (-0,86%), kukurydza LIS22: 338,50 (+0,07%), rzepak LIS22: 606,75 (+0,17%)

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

20.09.2022 SPRZEDAM 900 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 1-2,5 kg, podlaskie, łomżyński, 18-414, tel.: 606 764 374

20.09.2022 SPRZEDAM 180 T KUKURYDZY Z RĘKAWA, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-226, tel.: 694 566 933

20.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY KONS., transport rolnika, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 668 809 748

20.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 850 kg, pomorskie, kartuski, 83-315, tel.: 607 444 531

20.09.2022 SPRZEDAM 22000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,5 kg, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 511 010 921

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Z powodu epidemii ceny żywca wieprzowego w USA spadły o połowę

Redakcja

W Stanach Zjednoczonych hodowcy trzody chlewnej doświadczają poważnego kryzysu spowodowanego epidemią koronawirusa. Ceny rynkowe świń poszły w dół o 50 procent w ciągu kilku tygodni, ponieważ sprzedaż gwałtownie spadła. Rolnicy tracą codziennie dużo pieniędzy, a niektórzy zastanawiają się, czy wcześniejszy ubój świń nie jest bardziej opłacalny niż dalsze ich karmienie.

 

Przewodniczący Krajowej Rady Producentów Wieprzowiny (NPPC) powiedział w zeszłym tygodniu, że w sklepach spożywczych wciąż jest dużo wieprzowiny, dzięki czemu pomimo kryzysu związanego z zamknięciem wielu dużych rzeźni i zakładów przetwórczych, konsumenci nie muszą się martwić o dostawy. - Kryzys dotyczy obecnie gospodarstw rolnych, a nie sklepów spożywczych - powiedział Nick Giordano, prawnik NPPC.

 

Proces zamykania dużych rzeźni trwa i może jeszcze bardziej zaostrzyć kryzys w branży trzody chlewnej. Duża ubojnia marki JBS ogłosiła w poniedziałek zamknięcie zakładu w Worthington w stanie Minnesota na czas nieokreślony. Zakład zabija codziennie 20 000 świń i zatrudnia ponad 2000 osób. Gigant mięsny Smithfield zamknął wcześniej rzeźnię w Sioux Falls w Południowej Dakocie, która odpowiada za 4-5 procent amerykańskiej produkcji wieprzowiny. Poprzedziło to całą serię zamknięć lub przynajmniej ograniczenie funkcjonowania ubojni bydła, wieprzowiny i drobiu w całym kraju. - Jeśli te rzeźnie będą nadal zamknięte, będziemy mieli poważny problem - powiedział Ted Seifried, strateg ds. Rynku w Zaner Ag. - Mamy zwierzęta, ale jeśli nie możemy ich przetworzyć i przywieźć mięsa do sklepu spożywczego, to mamy ogromny problem - kontynuuje Seifried.

 

Pandemia i towarzyszący jej kryzys gospodarczy powodują ogromną presję ekonomiczną na cały amerykański sektor mięsny. - Zamknięcie prawie całej branży gastronomicznej stworzyło znaczące problemy w całym łańcuchu dostaw żywności, z natychmiastowymi i dramatycznymi skutkami w całym kraju - mówią naukowcy z Iowa State University. - Gdy weźmie się pod uwagę, że Amerykanie spożywają połowę swoich posiłków poza domem, wzorce konsumpcji zmieniły się dramatycznie, a niedopasowanie produkcji i dostaw stworzyło duże komplikacje - powiedział sekretarz rolnictwa Sonny Perdue.

 

Kryzys związany z koronawirusem przydarzył się w momencie gdy w USA odnotowano rekordową liczbę 71,3 miliona świń rzeźnych. Według USDA zapasy wieprzowiny mrożonej w USA były w lutym o 7 procent większe. Analitycy szacują, że hodowcy trzody chlewnej w USA stracą co najmniej 37 USD na jednej świni, czyli łącznie w skali kraju będzie to ok. 5 miliardów USD. Zanim nastąpił wybuch epidemii, analitycy spodziewali się, że hodowcy świń zarobią około 10 USD na jednej sztuce oddanej do ubojni. W 2018 i 2019 r. producenci świń zmagali się nierentownością z powodu chińskich ceł odwetowych, które ograniczały wywóz do Chin.

 

- Aktualnie obserwujemy spadek cen świń o 50 procent, a bydła o około 30 procent, ponieważ przetwórstwo wieprzowiny i wołowiny spadło o 30 procent – mówi ekonomista Scott Irwin z University of Illinois. - Zamknięcia lub ograniczenia produkcji mają znaczące konsekwencje regionalne i krajowe, które będą miały wpływ na rynek, a tuczniki już doświadczają niepewności rynku i trudności ekonomicznych - powiedział Colin Woodall z National Cattlemen's Beef Association.

 

Minister rolnictwa Sonny Perdue ogłosił w piątek pomoc w wysokości 19 miliardów, która będzie skierowana do rolników i hodowców, którzy zostali poważnie dotknięci skutkami COVID-19. Program został zaprojektowany w ten sposób, by pomóc rolnikom, którzy zazwyczaj sprzedają swoje produkty do restauracji, stołówek i szkół. Pomoc podzielona jest na dwie części i jest znana pod nazwą Coronavirus Food Assistance Program (CFAP). Oprócz płatności gotówkowych, pomoc obejmie również skup „jak największej” ilości mleka i mięsa.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu