Rosyjska produkcja wieprzowiny rośnie w siłę z każdym rokiem

Redakcja

Rosja była do niedawna największym na świecie importerem wieprzowiny. W ciągu kilku ostatnich lat nasz wschodni sąsiad urósł do miana eksportera netto mięsa wieprzowego. To zasługa dynamicznego rozwoju dużych grup producenckich, które znacznie zwiększyły swoją wydajność w ostatnich latach, również dzięki wsparciu rządu.

 

Konglomeraty przemysłowe opanowały cały cykl produkcyjny. Kompleksowo zajmują się zarządzaniem paszami, hodowlą i tuczem, a także produkcją mięsa i kiełbas. W ubiegłym roku były w stanie ponownie zwiększyć produkcję wieprzowiny powyżej średniej z poprzednich lat. Jak niedawno podało krajowe stowarzyszenie hodowców świń (NSS), w oparciu o badania własne, produkcja wieprzowiny wśród 10 czołowych podmiotów jest wyższa o 280 000 ton, czyli o 14,1%, w porównaniu do 2018 r., co oznacza wzrost o 2,28 miliona ton żywej wagi świń. Według NSS rosyjska produkcja wieprzowiny w mniejszych firmach, spoza pierwszej 20 firm, spadła o 2,7% w porównaniu z rokiem poprzednim.

 

Według danych stowarzyszenia udział w rynku dziesięciu największych dużych przedsiębiorstw przemysłowych w rosyjskiej produkcji wieprzowiny wyniósł 51,5% w 2019 r. Dwa lata wcześniej było to tylko 44,6%. Miratorg pozostał największym producentem wieprzowiny w Rosji w ubiegłym roku. Jednak jego produkcja wzrosła poniżej średniej w porównaniu z rokiem poprzednim o 1,0% do 426 570 ton wagi żywej. Grupa Cherkizovo, największy producent przetworzonego mięsa w Rosji, zajęła drugie miejsce. Giełdowa spółka z Moskwy zajmuje pierwsze miejsce w sektorze mięsa drobiowego, a dzięki ukończeniu nowych jednostek produkcyjnych w dziale tuczu wzrosła produkcja wieprzowiny o 14,4% do 286 200 ton wagi żywej.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: SUS Online 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz