Kto zaspokoi apetyt Chińczyków na wieprzowinę? Państwo Środka zwiększy import o milion ton

Redakcja

Rabobank szacuje, że chiński import wieprzowiny wyniesie w tym roku 4 miliony ton, co odpowiada rocznej produkcji wieprzowiny w Brazylii. Wprawdzie odbudowa stada w Chinach przybiera realne kształty, ale jest to mozolny i długotrwały proces.

 

 

Najnowszy kwartalny raport Rabobanku na temat wieprzowiny przewiduje, że Chiny zwiększą w tym roku import wieprzowiny o 1 milion ton, osiągając 4 miliony ton, czyli tyle samo, co produkcja brazylijskiego mięsa wieprzowego. - Od wybuchu afrykańskiego pomoru świń w Chinach (sierpień 2018 r.) krajowe pogłowie świń zmniejszyło się o prawie 50%, a oznaki odbudowy stada widoczne są tylko w dużych fermach z lepszym bezpieczeństwem biologicznym i nowoczesnym zapleczem rolniczym - zauważa Chenjun Pan, starszy analityk Rabobanku.

 

- ASF nadal rozprzestrzenia się w Chinach, choć dynamika epidemii spadła. Politycy zachęcają do wznawiania produkcji trzody chlewnej, którą obecnie prowadzą duże firmy z lepszym bezpieczeństwem biologicznym i nowoczesnymi obiektami rolniczymi. Ponieważ uzupełnianie zapasów odbywa się głównie poprzez utrzymanie loszek, spodziewany jest dalszy spadek lokalnej produkcji w 2020 r., co zmniejszy ogólną produkcję wieprzowiny. Sugeruje to, że import wzrośnie w 2020 r., powyżej rekordowych poziomów - skomentował analityk.

 

Oczekuje się, że Brazylia i Stany Zjednoczone zwiększą dostawy wieprzowiny do Chin, a rola UE jako głównego dostawcy wieprzowiny na chińskim rynku będzie zależała od kilku czynników Wśród nich Rabobank wymienia negocjacje w sprawie umowy handlowej Brexit i ryzyko wystąpienia ASF u głównych producentów w Europie.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz