Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 września 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.8359 EUR EUR - 4.5055 GBP GBP - 4.9195 DKK DKK - 0.6055
Archiwum
21.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 193,25 (- 0,64%), kukurydza LIS20 - 170,00 (- 0,87%), rzepak LIS20 - 391,00 (- 1,01%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.09.2020 13:26 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,50 - 5,60 zł/kg, średnia: 4,88 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

Wysoki poziom cen wieprzowiny w UE.

W I połowie 2012 roku średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny dla całej Unii kształtowała się na poziomie 160,44 euro za 100 kg, i była o 7,8% wyższa w stosunku do ceny z analogicznego okresu 2011 roku.

Duże znacznie dla kształtowania się cen w UE miał rosnący eksport (od stycznia do września kraje UE dokonały eksportu poza UE 2 mln 374 tys. ton wieprzowiny w wadze produktu tj. 22% wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku 2010).

Zgodnie z danymi KE w trzecim tygodniu listopada 2011 cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się na poziomie 160,55 euro/100 kg i była o 16,7% wyższa od zeszłorocznego poziomu.

 

Utrzymująca się tendencja spadkowa w ubojach świń w takich krajach jak Francja, Polska czy Włochy skutkowała kontynuacją wzrostu cen na tych rynkach. Podobną sytuację zaobserwowano w Danii, gdzie w 46 tygodniu tego roku cena reprezentatywna wieprzowiny wynosiła 149,14 euro/100 kg, a więc była o 18,2% wyższa niż w roku ubiegłym.

We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 161,00 euro/100 kg w stosunku do 127,00 euro/100 kg rok temu.

 

Najwyższy wzrost ceny reprezentatywnej wieprzowiny – o 28,4% - zanotowano we Włoszech, gdzie osiągnęła ona poziom 196,640 euro/100 kg.

W Niemczech z kolei cena reprezentatywna tego gatunku mięsa wykazywała mniejszy wzrost (14%), tak jak w Hiszpanii (16,7%) i w Wielkiej Brytanii (7,9%). Mimo to pozostawały one na znacznie wyższym poziomie niż w roku 2010.

 

W Polsce cena reprezentatywna wieprzowiny osiągnęła poziom 157,07 euro/100 kg – była wyższa niż w roku poprzednim o 19,1%, będą jednocześnie o 2,2% niższą od średniej dla całej Unii.

Dalsze wzmacnianie się cen wieprzowiny w UE jest odzwierciedleniem zbieżnych trendów na światowym rynku. W takich krajach jak Kanada, USA, Brazylia czy Chiny obserwowany jest wzrost cen tak żywca, jak i mięsa wieprzowego.

 

Jeśli do końca tego roku obecna dynamika wzrostu w eksporcie wieprzowiny utrzyma się, wówczas w całym roku 2011 eksport tego gatunku mięsa z UE będzie wyższy niż rekordowy poziom z roku 2010, który wynosił 2,7 mln ton.

 

Źródło: FAMMU/FAPA