Kanada odzyskuje dostęp do chińskiego rynku wieprzowiny

Redakcja

Od 5 listopada kanadyjska wieprzowina ponownie może być sprzedawana do Chin. Wcześniej przez cztery miesiące Państwo Środka nie importowało mięsa z Kanady. 

 

Kanadzie udało się odzyskać dostęp do chińskiego rynku wieprzowiny po czterech miesiącach zawieszenia. - Jesteśmy bardzo wdzięczni za wysiłki urzędników państwowych mające na celu przywrócenie dostępu do chińskiego rynku - powiedział Rick Bergmann, przewodniczący kanadyjskiej Rady Wieprzowiny (CPC).

 

W ostatnich miesiącach chińskie zapasy wieprzowiny zostały znacznie zmniejszone przez wybuch afrykańskiego pomoru świń. - Producenci z niecierpliwością czekają na możliwość udzielenia pomicy pomocy chińskich konsumentów w zakresie dostaw zdrowej wieprzowiny wysokiej jakości - dodał Rene Roy, drugi wiceprzewodniczący CPC. Chiny są bardzo ważnym rynkiem dla producentów kanadyjskich. W 2018 r. eksport wieprzowiny z Kanady wyniósł prawie 4 mld USD, z czego 514 mln USD stanowiło sprzedaż do Chin. To trzeci pod względem wielkości zakupów odbiorca kanadyjskiej wieprzowiny.

 

Przypomnijmy, iż na początku tego roku Chiny przestały kupować kanadyjskie nasiona rzepaku, powołując się na obawy dotyczące szkodników, a w czerwcu władze zaprzestały importu kanadyjskiej wołowiny i wieprzowiny, powołując się na fałszywe certyfikaty eksportowe. Urzędnicy kanadyjscy potwierdzili, że znaleźli sfałszowane dokumenty. Poprzez chińskie embargo, producenci mięsa w Kanadzie stracili ok 100 mln USD.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: eurmeatnews.com/ The Pig Site News

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz