W pierwszym półroczu br. do Polski sprowadzono ponad 100 tys. ton belgijskiej wieprzowiny

Redakcja

Od stycznia do czerwca 2019 r. belgijscy dostawcy mięsa wyeksportowali 380 008 ton wieprzowiny - spadek o 6,6% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Głównymi klientami Belgów są Niemcy i Polacy.

 

Spowolnienie eksportu wynika częściowo z niższej o 2,6 procent produkcji wieprzowiny – tak wynika ze wstępnych danych Eurostatu. Ponadto ważną rolę odgrywa wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF), który znajduje się w tym kraju od września 2018 r. To wiąże się z zakazem wywozu w niektórych krajach trzecich, chociaż zgodnie z deklaracją Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) Belgia jest wolna od ASF.

 

W pięcioletnim porównaniu, średnia roczna stopa wzrostu pozostała raczej stabilna. Handel wewnątrzwspólnotowy nieco stracił na sile, spadając z 1,9 procent do 358 247 ton. Niecałe 30 procent belgijskiej produkcji dostarczane jest na rynek niemiecki - 110,660 t (- 8,4 procent). Niemcy pozostają największym odbiorcą belgijskiej wieprzowiny. Polska zmniejszyła również import w pierwszej połowie 2019 r. - o 2,6 procent do 103 373 ton. Z drugiej strony więcej mięsa wieprzowegodostarczono do Holandii. Tutaj wolumen wzrósł o 3,6 procent do 45 775 ton. Spadła ilość mięsa wywożonego poza granice UE - o 21 761 ton (- 47,5 procent). Hongkong pochłania jedną czwartą całkowitego wolumenu przy 5 384 t (+ 27 procent). Kolejne miejsca zajmują Wietnam z 4033 t oraz Wybrzeże Kości Słoniowej z 3068 t.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz