Zrównoważona sytuacja na europejskim rynku tuczników

Redakcja

W wielu krajach unijnych większa podaż żywca wieprzowego została zrównoważona przez wzrost popytu ubojni na surowiec. Sezonowe wzrosty ubojów w okresie powakacyjnym nie są niczym niezwykłym. Turyści po powrocie z europejskich kurortów położonych na południu kontynentu zaczęli napędzać popyt w krajach Europy Centralnej i Północnej.

 

Według notowań ISN, większa oferta tuczników z przeznaczeniem na ubój na rynku nie wprowadziła zmian w cennikach zakładów przetwórczych w 36. tygodniu. Ceny pozostały niezmienione w Holandii, Danii, Austrii i Wielkiej Brytanii. Słabszy popyt w Belgii spowodował spadek ceny tuczników o prawie 3 centy. We Francji cena została podniesiona o 1 cent. W Hiszpanii, gdzie konsumpcja wieprzowiny sezonowo spada z powodu końca okresu wakacyjnego, ceny na niezmienionym poziomie zostały utrzymane dzięki rosnącemu eksportowi do Chin. Eksport z UE do Państwa Środka w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2019 roku wyniósł według unijnego Meat Market Observatory 966 tys. ton (+42% r/r).

 

W ostatnich tygodniach w Niemczech rośnie liczba ubijanych świń, ale ze wzrostem podaży rośnie popyt ubojni na surowiec, co zrównoważyło rynek. W notowaniach VEZG w dniu 4/9/2019 cena w Niemczech wyniosła 1,85 €/kg (wbc), co oznacza brak zmian w stosunku do ubiegłego tygodnia.

 

Źródło: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz