Mniej wieprzowiny we Francji.

Według szacunków Francuskiego Instytutu Trzody Chlewnej (IFIP), w 2011 r. produkcja wieprzowiny we Francji wyniosła 2,28 mln ton i była o 1,3% niższa w porównaniu z rokiem 2010, a jednocześnie najniższa od 13 lat.

Całkowita liczba ubojów trzody chlewnej spadła w mniejszym stopniu, głównie ze uwagi na redukcję eksportu żywca o 0,8% do 660 tys. ton, zwłaszcza do Belgii.

 

Import wieprzowiny był o 1,6% wyższy niż przed rokiem, z czego ponad 50% pochodziło z Hiszpanii, 17% z Niemczech, 9% z Belgii i 8% z Włoch.

Francuska produkcja pasz dla świń spadła w ubiegłym roku o 1,9% do 5,54 mln ton. Produkcja karmy dla loch zmniejszyła się o 3,7% do 933 tys. ton, dla tuczników o 1,7% do 3,93 mln ton, a dla prosiąt o 0,8% do 667 tys. ton.

Całkowita produkcja pasz we Francji w 2011 r. wyniosła 20,27 mln ton i była o 1,3% niższa niż w roku 2010.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz