Sezonowe podwyżki cen żywca wieprzowego zostały zatrzymane

Redakcja

Europejskie ceny tuczników w 26 tygodniu są stabilne – informuje ISN. W Niemczech, Danii, Francji, Belgii, Austrii ceny pozostały bez zmian. Podaż żywca pozostaje na niskim poziomie, ale również słaby popyt nie daje impulsu do dalszego wzrostu cen. Przetwórcy tłumaczą, że nie mogą przełożyć dalszego wzrostu cen na sieci detaliczne. Nawet w Hiszpanii sezonowe podwyżki cen zostały zatrzymane. Niewielkie wzrosty cen zanotowano w Holandii (+1 ₵), Irlandii (+1,9₵) oraz Wielkiej Brytanii (+1,7₵). Dużo optymizmu co do możliwości dalszych wzrostów cenowych wykazują producenci żywca. Przetwórcy widzą rynek w mniej korzystnym świetle.

 

Utrzymujące się wysokie ceny wieprzowiny w UE są pochodną sytuacji w Chinach i innych państwach azjatyckich dotkniętych chorobą ASF zwiększającą globalny popyt na mięso wieprzowe oraz ograniczonej podaży żywca, która jest wynikiem spadku pogłowia macior w krajach unijnych. W końcu czerwca br. średnia cena skupu tuczników UE w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą wyniosła 178,40 EUR/100 kg (+22,9% r/r).

 

W pierwszym kwartale 2019 roku produkcja żywca wieprzowego w UE spadła o 2,2% r/r. Spadek produkcji mięsa wieprzowego był mniejszy i wyniósł 1,6% r/r. Średnia waga tuszy w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku wzrosła w UE o 0,6%. Pierwszy kwartał 2019 roku przyniósł ograniczenie produkcji wieprzowiny w Niemczech o 3,8% r/r, podczas gdy Hiszpania zwiększyła produkcję o 3,5%. W Polsce produkcja mięsa wieprzowego w 1 kwartale br. spadła o 1,4%.

 

Źródło: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz