Ceny trzody chlewnej w Chinach mogą osiągnąć ceny przekraczające najwyższe wartości w historii. Może to nastąpić już w styczniu 2020 r. - Kryzys na chińskim rynku wieprzowiny zaczął wywierać wpływ na światowy rynek od marca, ale rzeczywiste efekty będą widoczne pod koniec tego lata - zapowiada Lylel Jones, dyrektor ds. Sprzedaży Genesus w Chinach.
W kwietniu ceny żywca wieprzowego w Chinach ustabilizowały się na poziomie 2,24 USD/kg (8,55 zł/kg). - Uważamy, że z powodu ASF nadal napływają do rzeźni ciężkie świnie. Raporty wskazują, że niektóre rzeźnie pracują z podwójnymi zmianami, aby uwzględnić liczbę zwierząt wprowadzanych do obrotu w tym czasie. komercyjne gospodarstwa produkcyjne stale się zmniejszają, występuje nadwyżka świń przeznaczonych do uboju, co skutkuje względnie płaskimi cenami trzody chlewnej - wyjaśnił Jones. Analityk wskazuje na to, że pod koniec tego lata możemy zacząć obserwować realny ruch cen trzody chlewnej. - Przewiduje się również, że krajowe ceny trzody chlewnej w Chinach mogą przekroczyć rekordowe wartości, być może począwszy od stycznia 2020 r. - mówi Lylel Jones.
Tymczasem środki bezpieczeństwa biologicznego przyjęte w północnych i środkowych Chinach przynoszą rezultaty, przy mniejszej liczbie doniesień o trwających ogniskach w tych prowincjach. Na południu kraju sytuacja jest gorsza, bowiem rozprzestrzenianie się wirusa nie ustępuje w prowincjach takich jak Guangdong, Guangxi i Fujian. - Wszyscy skupiają się na ochronie swoich gospodarstw i uczeniu się oraz przyjmowaniu procedur bezpieczeństwa biologicznego. Bezpieczeństwo biologiczne jest najważniejszym codziennym zadaniem - nic innego się nie liczy. niektóre gospodarstwa, które nie zostały jeszcze dotknięte chorobą, wstrzymały hodowlę, aby skupić się na doskonaleniu tych procedur. Słyszymy o bardzo skomplikowanych systemach bezpieczeństwa biologicznego, które są opracowywane nie tylko z fizycznymi barierami, ale ze specjalnymi kamerami monitorującymi z łączami uplink do satelitów. Procedury te są w pełni realizowane. W wyniku tych intensywnych wysiłków na rzecz przyjęcia i opanowania bezpieczeństwa biologicznego pojawiają się doniesienia, że inne choroby też ustępują, a ogólna poprawa zdrowia stada jest zauważalna. Widzimy zatem pewne pozytywne wyniki, które przyniosą korzyści na przyszłość z walce z tą niefortunną chorobą - dodał ekspert.
Źródło: euromeatnews.com