Czy członkostwo Rosji w WTO stanowi zagrożenie dla rozwoju sektora wieprzowiny?

W ubiegłym roku rosyjska produkcja wieprzowiny wyniosła ponad 940 tys. ton – o 13% więcej w stosunku do roku 2010 (838 tys. ton).

Rosyjskie stowarzyszenie hodowców trzody chlewnej jest zdania, że mimo wysokiej dynamiki wzrostu produkcji, rozwój sektora wieprzowiny w kraju będzie zagrożony.

Krajowe pogłowie trzody chlewnej we wszystkich gospodarstwach w roku poprzednim wyniosło ponad 17,3 mln sztuk. Jest to rekordowo wysoka liczebność stada, ale znacznie niższa od prognozowanej wcześniej przez rosyjskie ministerstwo rolnictwa.

 

Zgodnie z Krajowym programem rozwoju sektora wieprzowiny na lata 2010-2012 pogłowie trzody chlewnej w Rosji miało zwiększyć się w roku bieżącym do 23,3 mln sztuk, jednak cel ten nie będzie osiągnięty.

Rosja dostrzega także problemy związane ze zbyt dużym importem. W 2011 roku sprowadzana wieprzowina stanowiła 44% krajowej podaży w stosunku do 59% w roku 2006. W tym roku udział ten miał zmniejszyć się do 1%, a do roku 2020 Rosja miała zupełnie zaprzestać przywozu mięsa wieprzowego. Niestety, ten cel także nie zostanie zrealizowany ze względu na planowane na ten rok przystąpienie Rosji do WTO.

 

Jak wynika z szacunków krajowego związku producentów mięsa, straty rosyjskiego sektora wieprzowiny związane z członkostwem Rosji w organizacji wyniosą 200 mld rubli (tj. około 69 mln USD).

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz