Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż próg opłacalności hodowli tucznika, przy zakładanym zakupie zboża i prosiąt oraz utrzymaniu tysiąca sztuk świń, wynosi aktualnie 4,75 zł (stawka za kilogram żywca w skupie). Wg SPPTCh "Forum", przy przyjętej stawce 3,91 zł/kg (stan na 22.02.2019) oferowanej w ubojniach i zakładach mięsnych, obecnie do wyhodowania jednego tucznika trzeba dołożyć 115 zł.
Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane przez nasz portal w poniedziałek 18.02.2019 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach od 3,30 do maksymalnie 4,60 zł/kg. Średnia cena w wadze żywej wynosiła wówczas 3,89 zł/kg (na podstawie 44 cenników firmowych), co oznacza wzrost o +0,04 zł/kg w stosunku do stawki z poprzedniego tygodnia. Mając na uwadze wyliczenia Stowarzyszenia, ceny tuczników w wielu zakładach znajdują się zdecydowanie poniżej progu opłacalności, a średnia cena w kraju już od dawna jest daleka od tej granicy.
W kalkulacji przyjęto stawkę z 22 lutego, która wynosi 3,91 zł/kg. Do zaprezentowanego progu opłacalności, wytyczonego na 4,75 zł/kg, brakuje zatem 84 gr/kg w stosunku do średniej ceny skupu żywca wieprzowego wyliczonej przez analityków naszego portalu.
Przedstawiony przez SPPTCh "Forum" aktualny próg opłacalności wynosi 4,75 za kilogram żywca w skupie. Przed tygodniem był on o 4 grosze niższy. Do wyhodowania jednego tucznika, wg autora kalkulacji, trzeba dołożyć już 115,00 zł za sztukę (przy 114,80 zł/szt tydzień wcześniej). Wynika to głównie z regularnie rosnących cen zakupu warchlaka.
Aktualna kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" na dzień 22.02.2019*:
Kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum", którą zaprezentowaliśmy tydzień wcześniej (15.02.2019):
Obecnie na finiszu okresu tuczu (po 90 dniach), przyjmując stawki za zboże i prosiaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego (3,91 zł/kg - stan na 22 lutego br.), hodowca musi się liczyć z dopłatą do jednej sztuki tucznika na poziomie 17,61 zł/szt:
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 22.02.2019)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,
- zboże: licząc średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl autor kalkulacji przyjął 800 zł/t plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- koszt robocizny najemnej: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).
Zeszłotygodniową kalkulację można znaleźć klikając tutaj.
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy