Producent dopłaca do tucznika prawie 100 zł. Aby wyszedł na "zero", stawki za żywiec powinny wynosić 4,48 zł/kg

Paweł Hetnał

Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż próg opłacalności hodowli tucznika, przy zakładanym zakupie zboża i prosiąt oraz utrzymaniu tysiąca sztuk świń, wynosi aktualnie 4,48 zł (stawka za kilogram żywca w skupie). Wg SPPTCh "Forum", przy przyjętej stawce 3,77 zł/kg oferowanej w ubojniach i zakładach mięsnych, obecnie do wyhodowania jednego tucznika trzeba dołożyć blisko 100 zł. 

 

Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane przez nasz portal w poniedziałek 21.01.2019 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach od 3,30 do maksymalnie 4,50 zł/kg. Średnia cena w wadze żywej wynosiła wówczas 3,77 zł/kg (na podstawie 45 cenników firmowych), co oznacza obniżkę o -0,02 zł/kg w stosunku do stawki z poprzedniego tygodnia. Mając na uwadze wyliczenia Stowarzyszenia, ceny tuczników w wielu zakładach znajdują się zdecydowanie poniżej progu opłacalności, a średnia cena w kraju już od dawna jest daleka od tej granicy. Do zaprezentowanego progu opłacalności, wytyczonego na 4,48 zł/kg, brakuje zatem 71 gr/kg w stosunku do średniej ceny skupu żywca wieprzowego wyliczonej przez analityków naszego portalu.

 

Przedstawiony przez SPPTCh "Forum" aktualny próg opłacalności wynosi 4,48 za kilogram żywca w skupie. Przed tygodniem był on o 4 grosze niższy. Do wyhodowania jednego tucznika, wg autora kalkulacji, trzeba dołożyć już 97,75 zł za sztukę (przy 88,50 zł/szt tydzień wcześniej).

Aktualna kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" na dzień 24.01.2019*:

 

kalklulacja 24.01.2018 ceny rolnicze pl

 

Kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum", którą zaprezentowaliśmy tydzień wcześniej (17.01.2019):

 

kalkulacja tucznik 17.01.2019 ceny rolnicze pl

 

Obecnie na finiszu okresu tuczu (po 90 dniach), przyjmując stawki za zboże i prosiaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego (3,77 zł/kg - stan na 24 stycznia br.), hodowca musi się liczyć z dopłatą na poziomie 18,23 zł/szt:

 

 kalklulacja 90 dni 24 01 2019 ceny rolnicze pl

 

*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:

- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,

- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 24.01.2019)

- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,

- zboże: licząc średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl autor kalkulacji przyjął 800 zł/t plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.

- koszt robocizny najemnej: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,

- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,

- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).

 

kalklulacja paszy dla warchlaków 24.01.2019

kalkulacja paszy dla tucznikow grower 24.01.2019

kalklulacja paszy dla tucznikow finiszer 24.01.2019

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Zeszłotygodniową kalkulację można znaleźć klikająctutaj. 

 

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora: