Wzrost importu wieprzowiny z Belgii i Hiszpanii

Redakcja

Na rynku krajowym dalej jest nadpodaż żywca wieprzowego. Zakłady mięsne nie oglądając się na rynek niemiecki stopniowo obniżają ceny skupu. Powodem jest większa produkcja żywca, która zbiegła się z większym importem wieprzowiny do kraju. W ostatnim czasie największy wzrost zanotował przywóz wieprzowiny z Belgii i Hiszpanii. 

 

Według danych GUS ciągu pierwszych 11 miesięcy 2018 roku ubito w kraju 20,8 mln sztuk trzody chlewnej (+3,2%), a produkcja wieprzowiny w wadze poubojowej schłodzonej wyniosła 1,91 mln ton (+5,2%). Wolumen importu w pierwszych 10 miesiącach 2018 roku wzrósł (+8,1%) głównie z Belgii (+17,5%), Hiszpanii (+15,1%), Holandii (+7,3%) i Danii (+5,5%).

 

W wielu krajach Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego dalej pozostaje zrównoważony. Niemal wszędzie cena tuczników wykazuje trend boczny. W ostatnim tygodniu zakłady ubojowe zagospodarowały nadwyżkę podaży żywca, która pojawiła się na przełomie starego i nowego roku. Wyjątek stanowi Austria gdzie, duże opady śniegu znacznie utrudniają dostawy żywności do kurortów turystycznych.

 

Według notowań ISN Hiszpania pozostaje dalej liderem w cenowym rankingu pięciu krajów produkujących najwięcej wieprzowiny w UE z ceną 1,39 €/kg tuszy. Niemcy od wielu tygodni nie zmieniły ceny tuczników i pozostaje ona na poziomie 1,36 €/kg. W 3 tygodniu br. rynek w Niemczech pozostał dalej zbilansowany. Personel skupujący tylko sporadycznie rozgląda się za dodatkowymi dostawami poza kontraktami. W dniu 16/01/2018 w notowaniach VEZG ustalono u naszych zachodnich sąsiadów, że cena na przyszły tydzień ponownie będzie wynosić 1,36 €/kg (wbc).

 

Sytuacja w Chinach pod względem ASF nie poprawia się. Wirus dalej rozprzestrzenia się. Niektórzy spekulują, że stado podstawowe zmniejszyło się o 10% (4 mln sztuk macior). Brak jest jednak oficjalnych danych potwierdzających ten poziom redukcji pogłowia. Mniejsze pogłowie oznacza mniejszą produkcję, co może spowodować wzrost importu wieprzowiny. Zanim to nastąpi ceny wieprzowiny w Chinach muszą pójść znacząco w górę. Cena żywca w Chinach na początku stycznia br. kształtowała się na poziomie 13,96 juanów za 1 kg (ok. 7,76 zł/kg).

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz