Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż próg opłacalności hodowli tucznika, przy zakładanym zakupie zboża i prosiąt oraz utrzymaniu tysiąca sztuk świń, wynosi aktualnie 4,32 z (stawka za kilogram żywca w skupie). Wg SPPTCh "Forum", przy przyjętej stawce 3,90 zł/kg oferowanej w ubojniach i zakładach mięsnych, obecnie do wyhodowania jednego tucznika trzeba dołożyć ponad 57 zł. Podobne wyliczenia przedstawiliśmy przed tygodniem.
Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane przez nasz portal w poniedziałek 17.12.2018 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach od 3,40 do maksymalnie 4,60 zł/kg. Średnia cena w wadze żywej aktualnie wynosi 3,85 zł/kg (na podstawie 46 cenników firmowych), co oznacza spadek o - 0,03 zł/kg w porównaniu do ostatniego notowania z 10 grudnia. Mając na uwadze wyliczenia Stowarzyszenia, ceny tuczników w wielu zakładach znajdują się zdecydowanie poniżej progu opłacalności, a średnia cena w kraju już od dawna jest daleka od tej granicy. Do zaprezentowanego progu opłacalności, wytyczonego na 4,32 zł/kg, brakuje zatem 47 gr/kg w stosunku do średniej ceny skupu żywca wieprzowego wyliczonej przez analityków naszego portalu.
Trzy miesiące temu SPPTCh skalkulował próg opłacalności na 4,02 zł/kg. Już jednak wówczas do wyhodowania jednego tucznika trzeba było dołożyć ponad 20 zł.
Przedstawiony dzisiaj przez SPPTCh "Forum" próg opłacalności wynosi 4,32 za kilogram żywca w skupie. Przed tygodniem wynosił on tyle samo. Do wyhodowania jednego tucznika, wg autora kalkulacji, trzeba dołożyć już 57,34 zł za sztukę (przy takiej samej kwocie tydzień wcześniej).
Aktualna kalkulacja opłacalności hodowli tucznika przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" na dzień 21.12.2018*:
Kalkulacja opłacalności hodowli tucznika sprzed 90 dni przygotowana przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum":
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 20.12.2018)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,
- zboże: licząc średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl autor kalkulacji przyjął 800 zł/t plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- koszt robocizny najemnej: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30zł/szt).
Zeszłotygodniową kalkulację można znaleźć klikając tutaj.
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy