Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem. Spadki mają różną dynamikę w zależności od klasy tuszy – tusze klasy E są o 8,8% tańsze niż rok wcześniej, tusze klasy S o 7,7% tańsze, a tusze klasy R tańsze o 9,2% - im niższa klasa tuszy, tym większy spadek.
Obniżka cen ma miejsce w prawie wszystkich krajach Unii Europejskiej, jednak dynamika jest różna w zależności od regionu - sytuacja na zachodzie Europy zdaje się wyglądać lepiej niż w innych regionach Unii Europejskiej. Cena wieprzowiny w przypadku Hiszpanii jest niższa o 5,8% (r/r), w przypadku Francji o 3,0% a w przypadku o Portugali o 2,1%.
Pomimo obniżek cen żywca wieprzowego, ceny prosiąt w ostatnich tygodniach odrabiają spadki z lipca-października br. Na początku grudnia br. ceny prosiąt w UE były o 3,3% wyższe niż tydzień wcześniej, 9,3% wyższe niż miesiąc wcześniej, jednak wciąż o 13,3% niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Dodatkowo cena prosiąt była o 9,8% niższa w porównaniu do średniej ceny z lat 2013-2017.
Odbicie cen jest widoczne również na rynku polskim. Według danych naszego portalu, cena prosiąt krajowych w połowie grudnia wyniosła 187 zł za sztukę, zaś cena prosiąt importowanych wzrosła do 212 zł za sztukę. Jest to odpowiednio o 3,8% i 4,4% więcej niż dwa tygodnie wcześniej. Wzrost ceny może wynikać ze zwiększonego popytu na prosięta, co może przełożyć się na wzrost pogłowia, a co za tym idzie stabilizację niskiego poziomu cen wynikającego ze zwiększonej podaży.
Źrodło: BGŻ PNB Praibas