Koszty produkcji większości gospodarstw przekraczają cenę sprzedaży świń

Redakcja

Przy obecnych niskich cenach tylko nieliczni producenci są w stanie generować zyski. Restrykcyjne przepisy i rosnące koszty chowu powodują, iż unijna branża produkcji trzody chlewnej spowalnia. 

 

- Koszty produkcji większości gospodarstw przekraczają cenę sprzedaży świń - uważa Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W wielu krajach europejskich ceny pasz wzrosły ze względu na suszę. Unia Europejska, poprzez swoje regulacje dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska, dodatkowo podnosi koszty produkcji.

 

Jak zauważa Dargiewicz, w stosunku do konkurencji spoza UE, przepisy dotyczące utrzymania zwierząt, niezbędnej powierzchni, kastracji prosiąt, obcinania ogonów oraz zagospodarowania nawozów naturalnych są bardziej restrykcyjne. Przekłada się to na ograniczenie konkurencyjności unijnej wieprzowiny na światowych rynkach. Ponadto dochodzi niechęć społeczności lokalnych do rozwoju produkcji trzody chlewnej na terenach wiejskich, biurokracja i trudności w uzyskiwaniu pozwoleń oraz coraz większe problemy z międzynarodowym handlem w związku z rozprzestrzenianiem się ASF.

 

- Wobec braku perspektyw rozwoju i piętrzących się niesprzyjających okoliczności, unijna branża produkcji trzody chlewnej rozwija się coraz wolniej - stwierdza członek KZP-PTCH. 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz