Pogłowie macior spada, co zapowiada ograniczenie unijnej produkcji

Redakcja

Unia Europejska po Chinach jest drugim producentem wieprzowiny na świecie. Ostatnie dane o pogłowiu świń w krajach UE wskazują na wzrost pogłowia ogółem (+1,4% r/r) oraz spadek pogłowia macior (-0,9% r/r). Spośród największych producentów żywca wieprzowego wzrosty pogłowia macior zanotowano w Danii (+3,3% r/r), w Belgii (+2,1% r/r) oraz w Hiszpanii (+0,2%). Liczba loch najbardziej spadła w Niemczech (-2,5% r/r), we Francji (-1,6% r/r), w Polsce (-1,6% r/r) i w Holandii (-0,5% r/r). W najbliższych miesiącach spodziewany jest dalszy spadek pogłowia loch z powodu nadpodaży i niskich cen płaconych w skupach oraz wzrostu cen pasz związanego z suszą.

 

Ze wszystkich krajów unijnych Hiszpania posiada największe pogłowie świń. Dynamiczny rozwój produkcji świń na Półwyspie Iberyjskim nastąpił poprzez integrację pionową (80% produkcji) oraz tucze kontraktowe, w przeciwieństwie do bardziej niezależnego modelu produkcji na północy Europy. Wskaźnikiem, który dodatkowo informuje o nadpodaży produkcji są niskie ceny warchlaków -  o 23% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Większa podaż warchlaków od popytu dotyka głównie największych producentów prosiąt w Europie – Danię i Holandię. 

 

Unia Europejska jest największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Od stycznia do sierpnia br. całkowity eksport unijny wyniósł ponad 2,5 mln ton (+1% r/r) z czego 35% trafiło do Chin. Wartościowo eksport spadł o -8,2% w stosunku do tego samego okresu z ubiegłego roku.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: Komisja Europejska/KZP-PTCh

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz