Co po amerykańskim embargu na wieprzowinę?

Redakcja

Czy amerykańskie embargo na polską wieprzowinę rzeczywiście tak dotkliwie odczują polscy producenci mięsa wieprzowego? Analitycy wyliczyli, że eksport do USA w styczniu-sierpniu br. odpowiadał za około 3% mięsa wyprodukowanego w Polsce oraz 2,8% ilości mięsa wieprzowego będącego w obrocie. To z pewnością spowoduje zwiększenie podaży na krajowym rynku, ale trzeba też pamiętać, że Polska jest importerem netto wieprzowiny – w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. deficyt sięgnął 179 tys. t. 

 

W ostatnich miesiącach producenci trzody chlewnej są niepokojeni przez rosnący deficyt w handlu mięsem wieprzowym, spadające ceny oraz ASF rozwijający się zarówno w Polsce jak i Belgii. Przetwórcy z kolei borykają się z ograniczeniami eksportowymi, rosnącymi kosztami pracy i malejącą konsumpcją wewnętrzną. Po problemach wywołanych przez nałożenie embarga przez Rosję, głównego odbiorcę wieprzowiny z Polski do 2014 r., po raz kolejny możliwości eksportu zostały ograniczone. W ostatni czwartek (18 października) Stany Zjednoczone wstrzymały import wieprzowiny z Polski, powołując się na zastrzeżenia dotyczące zachowania zasady regionalizacji, zgodnie z którą tylko zakłady z terenów wolnych od ASF mogą eksportować wieprzowinę do USA. Zakaz ma charakter tymczasowy – ma umożliwić APHIS (U.S. Department of Agriculture’s Animal & Plant Health Inspection Service) pełną ocenę sytuacji, w tym poziom faktycznego zagrożenia ASF. Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) zaznacza, że możemy mieć do czynienia z zatrzymaniem eksportu na 60 dni.

 

Stany Zjednoczone w ostatnich latach urosły na poważnego odbiorcę polskiej wieprzowiny, odpowiadając w 2017 r. za 60 tys. t z 485,5 tys. t wyeksportowanego mięsa wieprzowego z Polski (czyli 12%). W 2018 r. znaczenie tego kraju jako odbiorcy wzrosło jeszcze bardziej – według danych MRIRW w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. USA zaimportowały z Polski 43 tys. t mięsa, co stanowiło 13,5% naszego eksportu wieprzowiny. W ujęciu wartościowym jego znaczenie jest jeszcze większe – w analizowanym okresie wartość sprzedaży do USA wyniosła 108 mln euro, tj. 19% wartości całego eksportu mięsa wieprzowego. Jednocześnie eksport do USA w styczniu-sierpniu br. odpowiadał za około 3% mięsa wyprodukowanego w Polsce oraz 2,8% ilości mięsa wieprzowego będącego w obrocie. Produkcja wieprzowiny w kraju, według danych GUS, w pierwszych 8 miesiącach wzrosła o prawie 7% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Ograniczenie eksportu do USA, przy utrzymaniu obecnego trendu w produkcji, eksporcie i imporcie oznaczałoby zwiększenie podaży mięsa wieprzowego w kraju.

 

Trzeba jednak podkreślić, że Polska jest importerem netto wieprzowiny – w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. deficyt sięgnął 179 tys. t. Tym samym jest prawdopodobne, że ograniczenie eksportu do Stanów Zjednoczonych przełoży się również na zmniejszenie naszego importu. Niemniej, wymaga to dostosowania po stronie cen – tak w skupie, jak i w handlu. Rosnąć może także konsumpcja krajowa, ale to również przy niższych cenach detalicznych tego mięsa.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: BGŻ PNB Paribas/własne 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz