Produkcja mięsa na Ukrainie.

W bieżącym roku produkcja mięsa na Ukrainie wzrosnąć może o 5,3% do 2,26 mln ton. Wytwórczość wieprzowiny zwiększy się najprawdopodobniej o 7,3% do 750 tys. ton, z kolei produkcja drobiu wzrośnie o 5,8% do 1,06 mln ton.

Produkcja mięsa wołowego utrzyma się na podobnym poziomie jak w zeszłym roku (410 tys. ton). Krajowe zapotrzebowanie na mięso zwiększy się do 2,39 mln ton. Zmianie nie ulegnie popyt na wołowinę (wyniesie on 420 tys. ton), wzrośnie zapotrzebowanie na wieprzowinę o 2,4% do 865 tys. ton oraz na mięso drobiowe o 3,2% do 1,06 mln ton.

 

W roku obecnym Ukraina może importować łącznie 217 tys. ton mięsa, a więc o 11,8% mniej w stosunku do roku poprzedniego. Poziom importu wołowiny nie zmieni się (20 tys. ton), spadnie za to przywóz wieprzowiny o 11% do 130 tys. ton, a także mięsa drobiowego o 4,8% do 60 tys. ton.

 

W 2012 roku ukraiński eksport może wynieść ok. 90 tys. ton mięsa, tj. 12,5% wzrost w porównaniu do roku ubiegłego. Handel wieprzowiną zwiększy się o 15,4% do 15 tys. ton, z kolei eksport drobiu o 24% do 62 tys. ton.

Sprzedaż mięsa wołowego ulegnie obniżce o 28,6% do 10 tys. ton. W minionym 2011 roku Ukraina wyeksportowała 80 tys. ton mięsa i produktów z mięsa, w tym 14 tys. ton wołowiny, 13 tys. ton mięsa wieprzowego i 50 tys. ton drobiu.

Przywóz mięsa oraz produktów mięsnych odnotowano na poziomie 246 tys. ton, w tym 21 tys. ton wołowiny, 146 tys. ton wieprzowiny i 63 tys. ton mięsa drobiowego.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz