Od wielu tygodni producenci świń pozostają w nienajlepszych nastrojach z niepokojem wyczekując na kolejne notowania cen. W tygodniu 42 nastroje nie poprawiły się, gdyż ceny w krajach unijnych u głównych producentów spadły od 0,8-5,0 centów.
Niemcy – największy producent wieprzowiny w UE – zanotował w tygodniu 42 spadek ceny o 4 centy z powodu dużej presji ze strony zakładów ubojowych, które prowadziły skup w oparciu o własne niższe cenniki. Potencjalne ryzyko zawleczenia wirusa ASF do Niemiec nie sprzyja uzupełnianiu zapasów przez zakłady mięsne, pomimo niskich cen surowca.
W wielu krajach pojawiła się tania wieprzowina z Belgii, która pozbywa się nadwyżek produkcji po zamknięciu kluczowych rynków trzecich. Spadki cen w Niemczech pociągnęły za sobą w dół notowania w Austrii, gdzie cena została zredukowana o 5 centów, Hiszpanii (-2 centy), Holandii (-2 centy), Francji (-1 cent) i Belgii (-1 cent). Dania, jako jeden z niewielu krajów, utrzymała ceny tuczników na poziomie sprzed tygodnia.
W tygodniu 43. sytuacja na rynku niemieckim jest bardziej stabilna. Liczba oferowanych tuczników do sprzedaży jest bezpośrednio zagospodarowana przez ubojnie. Dlatego w dniu 17/10/2018 cena w Niemczech została utrzymana na poziomie 1,36 €/kg (wbc).
Z dużym niepokojem przyjęliśmy informację, że jeden z naszych zakładów nie dopełnił obowiązujących przepisów w handlu wieprzowiną z USA w związku z ASF. Przez to niedopatrzenie Polska czasowo od dnia 18/10/2018 straciła lukratywny rynek USA. Strona amerykańska nie określiła na jak długo dostawy zostały wstrzymane. Według danych MRiRW w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. na rynek amerykański wysłaliśmy 43 tys. ton wieprzowiny o wartości blisko 460 mln złotych. Stanowi to ok. 13% całego polskiego eksportu wieprzowiny. Do USA wysyłaliśmy najbardziej wartościowe elementy: boczek, karkówka i żeberka. Skutki zamknięcia granicy odczujemy bardzo szybko, gdyż niewyeksportowana wieprzowina zostanie w kraju wywołując dodatkową presję na ceny skupu żywca. Już następnego dnia po ogłoszeniu decyzji przez USA, zakłady mięsne ograniczyły skup żywca. Zamieszanie w związku z tą sprawą pogorszy na jakiś czas sytuację całej branży w kraju.
Źródło: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)