VEZG: względny spokój na niemieckim rynku tuczników

Paweł Hetnał

Po zeszłotygodniowej obniżce, dzisiaj niemieckie stowarzyszenie VEZG ogłosiło utrzymanie dotychczasowej stawki. Na rynku panuje równowaga pomiędzy popytem i podażą, co zapewnia wszystkim uczestnikom rynku względny spokój. 

 

Jak czytamy na niemieckim portalu fleischwirtschaft.de, po ostatnich trudnych tygodniach w uboju trzody, rynek ustabilizował się. "Po spadku cen w w ubiegłą środę rynek jest teraz bardziej zrównoważony, a niektórzy hodowcy nawet zakładają spadek podaży w pozostałej części tygodnia. Jednocześnie rzeźnie chętnie przyjmują surowiec, przy czym ich zdolności przetwórcze są w większości w pełni wykorzystywane. Rzeźnie nie mają też większych problemów ze sprzedażą swoich produktów. Pod względem ceny prawie wszyscy uczestnicy rynku oczekują stabilnego rozwoju w bieżącym tygodniu sprawozdawczym. W porównaniu do poprzednich tygodni, handel wieprzowiną ostatnio nieco ożył. Uczestnicy rynku nie zachowują się już tak ostrożnie, większe ilości są rozdzielane i w przeważającej części są szybko wprowadzane do obrotu. Ogólnie rzecz biorąc, uczestnicy rynku są umiarkowanie zadowoleni". 

 

Dzisiejszy zakres rozpatrywanych cen na niemieckiej dużej giedzie wynosił 1,36 - 1,38 EUR/kg. Ostatecznie ustalono, iż cena przez następne 7 dni wyniesie 1,36 EUR/kg za tucznika w E klasieStawka ta będzie obowiązywała w Niemczech od 18 października do 24 października 2018 roku i jest taka sama jak w minionym tygodniu. Cena ta jest bliska tegorocznego minimum, które w styczniu wyniosło 1,30 EUR/kg. 


Podana cena w przeliczeniu na naszą walutę po kursie NBP (10.10.2018 r.) 1 EUR = 4,2936 PLN daje 5,84 PLN/kg wobec 5,86 PLN/kg tydzień wcześniej.

 

Rok temu (18.10.2017 r.) tuczniki za Odrą kosztowały 1,50 EUR/kg (po kursie z dziś 6,44 zł/kg). 

 
W 2017 roku ceny świń u naszych zachodnich sąsiadów oscylowały w przedziale od 1,37 do 1,81 EUR/kg.

Archiwum cen tuczników w Niemczech: https://www.cenyrolnicze.pl/niemcy-notowania-tucznika-archiwum

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz