Przyspiesza unijna produkcja wieprzowiny

Redakcja

Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej powróciła w lipcu do wzrostu w ujęciu rocznym, a wzrost o 6% był większy niż w pierwszej połowie roku. Produkcja wyniosła 1,91 miliona ton w ciągu miesiąca. 

 

Ogólny wzrost był spowodowany połączeniem cięższych cięć tuszy i rzezi większej ilości świń. Przepustowości wzrosły o 5% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku, o 21,1 miliona sztuk. Szacowane dzienne uboje były również najwyższe od kwietnia, wskazując, że poziom podaży był również większy niż w poprzednich dwóch miesiącach.

 

Ogółem całkowita liczba świń zabitych w tym roku osiągnęła 150,5 miliona sztuk, o 3% więcej niż w pierwszych siedmiu miesiącach ubiegłego roku. Produkcja trzody chlewnej wzrosła w tym okresie o 4% r / r, do 13,9 miliona ton.

 

Rosnące hiszpańskie uboju świń były głównym motorem wzrostu produkcji wieprzowiny w UE w lipcu. Przepustowość wzrosła o 11% (430 000 sztuk). Holandia odnotowała również znacznie wyższy poziom ubojów (+ 14%, 156 000 sztuk), podobnie jak Francja (+ 7%, 126 000 sztuk). Jednak Niemcy, największy producent wieprzowiny w UE, odnotowały spadek o 1% (-32 000 sztuk). Odzwierciedla to tendencję odnotowaną w całym 2018 r., ponieważ podczas gdy większość państw UE dokonała do tej pory uboju większej ilości świń, uboje niemieckie spadły o 1%.

 

Źródło: AHDB

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz