Na europejskim rynku tuczników coraz stabilniej

Redakcja

Po kilku tygodniach spadkowych cen tuczników pojawił się kolejny optymistyczny sygnał. W Niemczech w ostatnią środę cena została utrzymana na niezmienionym poziomie po raz drugi z rzędu. Nastąpiła również stabilizacja cen w wielu krajach Unii Europejskiej takich jak Austria, Holandia czy Belgia – informuje ISN. Szczególnie znaczenie ma utrzymanie ceny w Belgii, gdzie po potwierdzeniu przypadków  ASF u dzików nastąpił drastyczny spadek notowań. Sprzedaż belgijskich tuczników do rzeźni niemieckich dalej napotyka na pewne opory, ale niska cena surowca zachęca w wielu skupujących odbiorców.

 

Spadkowy trend cen tuczników utrzymywał się jednak w Hiszpanii, Francji i Danii. Sezonowy wzrost ilości żywca na rynku spotkał się z mniejszym popytem na wieprzowinę, a wraz ze spadkiem ceny rosną wagi ubijanych tuczników. We Francji, z powodu strajku w ubojniach w Bretanii, pojawiła się nadwyżka żywca na rynku. Problemy w handlu zagranicznym spowodowały duże spadki notowań w Danii.

 

W tygodniu 40. pomimo dnia świątecznego w środę 3/10/2018 i krótszego tygodnia ubojowego, w Niemczech liczba tuczników oferowanych do uboju pokrywa zapotrzebowanie ubojni. Tylko niektóre ubojnie notują nadwyżkę surowca. Nie spowodowało to jednak zmiany w notowaniach tuczników i w przyszłym tygodniu obowiązywać będzie ta sama cena 1,40 €/kg (wbc). Przypomnijmy, że przed rokiem cena tuczników w notowaniach VEZG wynosiła 1,50 €/kg, a więc różnica wynosi -6,7%.

 

W Niemczech uchwalono prawo wprowadzające od 1 stycznia 2019 obowiązek znieczulania i podawania środków przeciwbólowych przy kastracji prosiąt. Dodatkowy koszt takiego zabiegu wykonywanego wyłącznie przez lekarzy weterynarii oszacowano na 2 €/prosię. Partie koalicji rządowej zobowiązały się do przesunięcia terminu wprowadzenia tego obowiązku o dwa lata do końca 2020 roku. Dodatkowy czas producenci trzody chlewnej zamierzają wykorzystać na wypracowanie lepszych rozwiązań od tych dostępnych dzisiaj.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz