Trzy ostatnie tygodnie ustabilizowały cenę tuczników w Niemczech poziomie 1,55 €/kg. Jeszcze w ostatnim tygodniu podobne sygnały o dobrze zbilansowanym rynku tuczników nadeszły z takich krajów jak Dania, Belgia, Austria i Wielka Brytania. Według ISN wzrost ceny zanotowano jedynie we Francji (+2,4 centy). Przeciwny trend cenowy wystąpił w Holandii, gdzie cenę obniżono o 4 centy.
W bieżącym tygodniu w Niemczech zaznaczyła się większa podaż żywca na rynku. Chłodniejsze temperatury powietrza sprawiły, że liczba ubojów zaczęła rosnąć. Przy umiarkowanym popycie i stagnacji w handlu pojawiła presja na rynku, która skutkowała spadkiem ceny aż o 7 centów do wysokości 1,48 €/kg.
Większość producentów świń spodziewała się stopniowego sezonowego spadku cen. Wiadomo, że po wakacjach uwaga konsumentów skierowana jest bardziej w kierunku zakupów szkolnych i oszczędzania. Sieci handlowe ograniczają zamówienia i więcej wieprzowiny pozostaje na rynku. Jednak nikt nie przypuszczał, że spadek cen tuczników będzie tak gwałtowny. Szczególnie jest to dotkliwe w okresie rosnących cen pasz. Należy spodziewać się również korekty krajowej ceny tuczników w dół. W sezonowy, jesienny okres słabego popytu na wieprzowinę wchodzimy z niskimi cenami.
Autor: Aleksander Dargiewicz