Wzrost produkcji wieprzowiny w Hiszpanii

Redakcja

W pierwszych 5 miesiącach br. produkcja wieprzowiny w Hiszpanii wzrosła o 8,5% w stosunku do ubiegłego roku – informuje AHDB. Hiszpańscy producenci na koniec 2017 roku zwiększyli pogłowie świń do 30 mln sztuk. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2018 z Półwyspu Iberyjskiego wyeksportowano 860 tys. ton (+6% r/r). W tym okresie na rynki trzecie Hiszpanie wysłali 560 tys. ton wieprzowiny. Największy wzrost eksportu zanotowano do Chin i Japonii.

 


Jak pisze Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH, Hiszpanie z wielkim sukcesem zdywersyfikowali swoje rynki zbytu po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na wieprzowinę w 2014 roku. Po Niemczech, Hiszpania stała się drugim największym źródłem zakupu wieprzowiny przez Chiny oraz trzecim największym dostawcą do Japonii (po USA i Kanadzie). W ubiegłym roku eksport hiszpańskiej wieprzowiny do Japonii wzrósł do 65 tys. ton (+17% r/r). Do Korei Południowej wysłano 36 tys. ton (+29% r/r).

Największym rynkiem dla hiszpańskiej wieprzowiny w UE jest Francja, gdzie w ubiegłym roku sprzedano 137 tys. ton (+3,5% r/r). Coraz częściej Hiszpanie zaopatrują rynki Środkowej Europy. Wzrost eksportu do Czech wyniósł +62%, do Polski +22%, do Rumunii +30%. Niskie ceny na wieprzowinę w UE ułatwiają lokowanie hiszpańskich produktów wieprzowych na nowych rynkach.

 

Źródło: KZP-PTCH

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz