W maju Hiszpania wyprodukowała ponad 2 miliony ton wieprzowiny, co stanowi wzrost o 8,5% rok do roku. Ubój wyniósł 22,6 miliona świń, przy średniej masie tusz wynoszącej 88,8 kg, o 1,6 kg większej niż w tym samym okresie w 2017 r. Ten wzrost produkcji sprzyjał eksportowi.
Hiszpański eksport mięsa wieprzowego (bez podrobów) wzrósł o 6% w pierwszych sześciu miesiącach roku do ponad 860 000 ton, ale spadła jego wartość o 1% do 2,2 miliarda euro. Po przeliczeniu na euro średnia wartość jednostkowa tego eksportu była o prawie 7% niższa niż przed rokiem. Hiszpańska produkcja wieprzowiny w ostatnich latach staje się coraz silniejsza. W grudniu 2017 r. populacja świń została oszacowana na prawie 30 mln sztuk, czyli o prawie 10 mln więcej niż przed 20 laty, według danych Eurostatu. Hiszpania ma obecnie największe stado trzody chlewnej w Europie, zbudowane w oparciu o 2,45 mln loch.
Eksport wieprzowiny do innych krajów UE w pierwszych sześciu miesiącach roku wyniósł 560 000 ton, co stanowi wzrost o 6% w pierwszej połowie ubiegłego roku. Handel z UE stanowi 65% eksportu Hiszpanii, w porównaniu z około 90% dziesięć lat temu. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest fakt, iż Hiszpania szczególnie zwiększyła swój wywóz do Chin i Japonii oraz odniosła sukces w dywersyfikacji swoich rynków od czasu zamknięcia rynku rosyjskiego. Po Niemczech, Hiszpania jest drugim co do wielkości źródłem importowanej wieprzowiny i trzecim największym dostawcą do Japonii, po USA i Kanadzie. Mimo to eksport do Chin w tym roku był niższy o 2% (2300 ton).
Eksport do Francji, największego rynku hiszpańskiej wieprzowiny, wzrósł o 3,5% (4600 ton) do 137 000 ton. Przesyłki do Japonii zwiększyły się o 17% do 65 000 ton, a o 29% do Korei Południowej, która otrzymała 39 000 ton. Hiszpańska wieprzowina również w coraz większym stopniu trafia do Europy Wschodniej, rozwijając handel do Czech (+ 62%), Polski (+ 22%) i Rumunii (+ 30%)
Hiszpania jest bardzo konkurencyjna w tym sektorze dzięki niskim cenom oferowanych towarów. W tygodniu kończącym się 19 sierpnia cena referencyjna hiszpańskich świń wynosiła 153,12 EUR / 100 kg, czyli o 23 EUR mniej niż przed rokiem. Średnia cena do tej pory w tym roku była nieco poniżej 140 EUR / 100 kg, o 12% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Źródło: pork.ahdb.org.uk