kps

kowalczyk

CenyRolnicze
24 czerwca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4656 EUR EUR - 4.7094 GBP GBP - 5.4831 DKK DKK - 0.6330
Archiwum


24.06.2022 14:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,08 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 370,50 (-0,54%), kukurydza SIE22: 323,50 (-0,77%), rzepak SIE22: 694,75 (-3,47%)

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

20.06.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 3 lata, pomorskie, kościerski, 83-421, tel.: 534 751 724

20.06.2022 SPRZEDAM 12 KRÓW, 650 kg, mazowieckie, miński, 05-334, tel.: 514 545 209

20.05.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 700 kg, mazowieckie, płoński, 09-140, tel.: 512 156 108

20.06.2022 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW, Dania, 30 kg, warm.-maz., nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rośnie produkcja i eksport hiszpańskiej wieprzowiny

Redakcja

W maju Hiszpania wyprodukowała ponad 2 miliony ton wieprzowiny, co stanowi wzrost o 8,5% rok do roku. Ubój wyniósł 22,6 miliona świń, przy średniej masie tusz wynoszącej 88,8 kg, o 1,6 kg większej niż w tym samym okresie w 2017 r. Ten wzrost produkcji sprzyjał eksportowi.

 

Hiszpański eksport mięsa wieprzowego (bez podrobów) wzrósł o 6% w pierwszych sześciu miesiącach roku do ponad 860 000 ton, ale spadła jego wartość o 1% do 2,2 miliarda euro. Po przeliczeniu na euro średnia wartość jednostkowa tego eksportu była o prawie 7% niższa niż przed rokiem. Hiszpańska produkcja wieprzowiny w ostatnich latach staje się coraz silniejsza. W grudniu 2017 r. populacja świń została oszacowana na prawie 30 mln sztuk, czyli o prawie 10 mln więcej niż przed 20 laty, według danych Eurostatu. Hiszpania ma obecnie największe stado trzody chlewnej w Europie, zbudowane w oparciu o 2,45 mln loch.

 

Eksport wieprzowiny do innych krajów UE w pierwszych sześciu miesiącach roku wyniósł 560 000 ton, co stanowi wzrost o 6% w pierwszej połowie ubiegłego roku. Handel z UE stanowi 65% eksportu Hiszpanii, w porównaniu z około 90% dziesięć lat temu. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest fakt, iż Hiszpania szczególnie zwiększyła swój wywóz do Chin i Japonii oraz odniosła sukces w dywersyfikacji swoich rynków od czasu zamknięcia rynku rosyjskiego. Po Niemczech, Hiszpania jest drugim co do wielkości źródłem importowanej wieprzowiny i trzecim największym dostawcą do Japonii, po USA i Kanadzie. Mimo to eksport do Chin w tym roku był niższy o 2% (2300 ton).

 

Eksport do Francji, największego rynku hiszpańskiej wieprzowiny, wzrósł o 3,5% (4600 ton) do 137 000 ton. Przesyłki do Japonii zwiększyły się o 17% do 65 000 ton, a o 29% do Korei Południowej, która otrzymała 39 000 ton. Hiszpańska wieprzowina również w coraz większym stopniu trafia do Europy Wschodniej, rozwijając handel do Czech (+ 62%), Polski (+ 22%) i Rumunii (+ 30%)

 

Hiszpania jest bardzo konkurencyjna w tym sektorze dzięki niskim cenom oferowanych towarów. W tygodniu kończącym się 19 sierpnia cena referencyjna hiszpańskich świń wynosiła 153,12 EUR / 100 kg, czyli o 23 EUR mniej niż przed rokiem. Średnia cena do tej pory w tym roku była nieco poniżej 140 EUR / 100 kg, o 12% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

 

Źródło: pork.ahdb.org.uk

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu