Dane Eurostatu analizowane przez AHDB pokazują, że w maju produkcja wieprzowiny w UE osiągnęła 2,07 mln ton, co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z tym samym miesiącem 2017 r. Wzrost był spowodowany większym o 2% w ubojem (22,1 mln sztuk) oraz wyższą średnią masą tusz 93,4 kg (+ 1%).
W pierwszych pięciu miesiącach roku produkcja wieprzowiny z UE wyniosła 10,2 miliona ton, czyli o prawie 500 000 ton więcej niż w 2017 roku ( wzrost o 5%) ze 110 milionami świń poddanych ubojowi. W maju Niemcy odnotowały spadek produkcji o 7% (-33,000 ton) w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku. Niemniej jednak kraj ten jest największym producentem wieprzowiny w UE, z 2,3 mln ton zarejestrowanych między styczniem a majem (15%).
Polska zwiększyła produkcję mięsa wieprzowego o 10% w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku, a Hiszpania odnotowała wzrost o 9% (+158 000 ton) w tym czasie. Jak czytamy w dzisiejszej publikacji euromeatnews.com, w Polsce wybuchy ognisk ASF nie powstrzymały inwestorów i kilka polskich firm zgłosiło inwestycje w poprawę i modernizację swoich zakładów, przewidując możliwe przyszłe wzrosty produkcji.
Źródło: euromeatnews.com