Producenci wieprzowiny we Francji stracili około 24 euro na głowę w porównaniu do ubiegłego roku z powodu niespodziewanej stagnacji cen na tym rynku. Sezon na grillowanie nie przyniósł żadnych nowości w ciągu ostatnich sześciu tygodni, a średnia cena wynosi około 1.221 EUR/kg za tuczniki i jest o 0.257 EUR/kg niższa niż rok temu.
W tym roku producenci trzody chlewnej stracili średnio około 24 euro na głowę w porównaniu z rokiem ubiegłym. Po 6 tygodniach bez żadnych podwyżek, 16 sierpnia coś drgnęło i cena została ustalona na poziomie 1,225 EUR za kg (+ 0,002 EUR / kg)
Francuscy producenci mają nadzieję, że wzrost cen będzie kontynuowany w nadchodzących tygodniach, tak jak miało to miejsce ostatnio w Niemczech (1,55 EUR/kg – 15.08). Liczą, że korzystna tendencja potrwa do końca września, bowiem później, zgodnie z corocznym trendem, ceny skupu świń spadają.
Źródlo: euromeatnews.com