Czy Japończycy wznowią import polskiej wieprzowiny?

Redakcja

Rozpoczynający misję w Polsce ambasador nadzwyczajny i pełnomocny Japonii Tsukasa Kawada spotkał się z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim. Spotkanie miało charakter kurtuazyjny. Rozmawiano o możliwościach rozwoju polsko-japońskiej współpracy gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem sektora rolno-spożywczego. Polski minister apelował o przywrócenie możliwości eksportu wieprzowiny ze stref wolnych od ASF.

 

Minister J.K. Ardanowski zwrócił się z prośbą do strony japońskiej, o jak najszybsze uznanie zasady regionalizacji terytorium Polski w zakresie afrykańskiego pomoru świń oraz przywrócenie możliwości eksportu mięsa wieprzowego. Minister uznał tę kwestię za jedną z najważniejszych z zakresu bilateralnej współpracy w sektorze rolno-spożywczym. Podkreślił, że eksport wieprzowiny z terenów wolnych od choroby (czyli przeważającej części terytorium Polski) odbywa się z zachowaniem najwyższych standardów sanitarnych i jest w pełni bezpieczny dla potencjalnychstre konsumentów.

 

Ambasador Kawada zadeklarował gotowość do przekazania polskich postulatów w tej kwestii do japońskiego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa. Wspomniał też o dużym uznaniu konsumentów japońskich dla polskich przetworów owocowych m.in. soków i coraz o zwiększającym się zainteresowaniu ich importem.

 

Japonia to istotny partner Polski oraz rynek priorytetowy w kontekście współpracy w sektorze rolno-spożywczym. W 2017 r. odnotowano wzrost wartości polskiego eksportu do Japonii w tym sektorze o prawie 30% w stosunku do roku 2016 (w 2017 r. eksport osiągnął wartość 45,2 mln euro).

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz