kps

kps

CenyRolnicze
21 stycznia 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9953 EUR EUR - 4.5303 GBP GBP - 5.4210 DKK DKK - 0.6087
Archiwum


21.01.2022 13:45 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,50 zł/kg, średnia: 7,13 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.01.2022 SPRZEDAM 3 KROWY, 700 kg, podlaskie, grajewski, 19-213, tel.: 518 548 744

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

18.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-413, tel.: 504 196 870

17.01.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, mazowieckie, nowodworski, 05-190, tel.: 512 683 420

15.01.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, pomorskie, kartuzki, 83-341, tel.: 530 525 404

Dodaj komunikat

ph konrad

ph konrad

06.08.2018 Ceny skupu tuczników i macior: powrót cen do poziomu sprzed dwóch tygodni

Paweł Hetnał

Dzisiejsze notowania cen skupu tuczników i macior, śladem tendencji rynkowej za zachodnią granicą kraju, przyniosły podwyżki. Zdaniem naszego eksperta, ruch cen w górę spowodowany jest efektem sezonowym i nie zapowiada trwałej tendencji. 

 

Komentarz do aktulanej sytuacji na rynku Aleksandra Dargiewicza z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej:

Prognozy Komisji Europejskiej zakładają wzrost produkcji wieprzowiny we Wspólnocie w całym 2018 roku do 24 mln ton (+1,5% r/r). W UE w całym 2018 w roku pojawi się więc 365 tys. ton więcej wieprzowiny niż w 2017 roku. Unijni eksperci przewidują zagospodarowanie dodatkowej produkcji poprzez zwiększony eksport o 64 tys. ton (+2,5% r/r) oraz wzrost konsumpcji o 300 tys. ton (+1,2%).


Tymczasem przyrost produkcji wieprzowiny w krajach unijnych w pierwszym kwartale wyniósł (+4,1% r/r/). Szacujemy, że Polska w ciągu pierwszych sześciu miesięcy wyprodukowała rekordową ilość 1059 tys. ton wieprzowiny (+10,4% r/r) przy rosnącej wadze ubojowej. W drugim półroczu spodziewamy się, że produkcja będzie stopniowo spadała wraz ze spadkiem pogłowia świń. Jednakże spadkowi produkcji wieprzowiny będzie towarzyszył wzrost cen pasz.

 

Tucz prosiąt zakupionych z Danii stał się nieopłacalny. Widać to wyraźnie na wynikach eksportu prosiąt duńskich do Polski. W czerwcu br. dostawy duńskich prosiąt spadły do 218 tys. szt. czyli o 58% mniej w porównaniu z miesiącem poprzednim.

 

Upały szczególnie intensywne w Północnej i Centralnej Europie ograniczają podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku. Przyrosty są niskie, a waga ubojowa spada. Na południu Europy duży ruch turystyczny działa stabilizująco na ceny wieprzowiny

 

W 31. tygodniu oferta żywca wieprzowego w Niemczech nie była obfita. Już ostatnie notowania małej giełdy ISW potwierdzały niewystarczającą podaż tuczników na rynku. Wobec braku możliwości pokrycia zapotrzebowania na surowiec w dniu 1/08/2018 ubojnie w Niemczech zaakceptowały wzrost ceny o 2 centy do poziomu 1,41 €/kg (wbc). Ruch cen w górę spowodowany jest efektem sezonowym i nie zapowiada trwałej tendencji.

 

W Polsce w bieżącym tygodniu, zgodnie z oczekiwaniami, odnotowano niewielkie wzrosty cen żywca wieprzowego, 5-10 groszy za kilogram.

 

Rynek polski

Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane w poniedziałek 06.08.2018 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,70 do maksymalnie 4,90 zł/kg, a na wbc w klasie E: 5,25-6,00 zł/kg.

 

Ceny minimalna i maksymalna żywca od poniedziałku (30.07.2018 r.) utrzymały się na tym samym poziomie. Średnia cena wzrosła w wadze żywej i aktualnie wynosi 4,35 zł/kg (na podstawie 45 cenników firmowych), co oznacza wzrost o +0,05 zł/kg w porównaniu do zeszłotygodniowego notowania. 

 

Cena minimalna i maksymalna za klasę E pozostały na poziomie z poprzedniego tygodnia. Średnia cena wystawiana za E klasę (na bazie 33 cenników firmowych) wynosi 5,72 zł/kg. W zeszłym tygodniu średnia ta była na poziomie 5,67 zł/kg.

 

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-3,50 zł/kg (średnia 2,55 zł/kg na podstawie informacji z 31 firm, wobec 2,53 zł/kg tydzień wcześniej). 

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej



Rynki zagraniczne

W Danii w 32. tygodniu 2018 roku cena tucznika utrzymała się na tym samym poziomie i aktualnie wynosi 8,30 DKK/kg (4,75 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (01.08.2018 r.) cena wzrosła do 1,41 EUR/kg (6,02 zł/kg). 


W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia, z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych odnotowano zmianę ceny w Niemczech o +0,07 zł/kg, a w Danii o -0,02 zł/kg.

1 EUR = 4,2672 zł;
1 DKK = 0,5726 zł;
wg NBP z dnia: 06.08.2018 r. 

Asortyment

Bieżące notowania
(06.08.2018)

Poprzednie notowania
(30.07.2018)

Żywiec

3,70-4,90

(4,35)

3,70-4,90

(4,30)

Klasa E na wbc

5,25-6,00

(5,72)

5,25-6,00

(5,67)

Maciory

2,00 - 3,50

(2,55)

2,00-3,50

(2,53)

Dania 

8,30

8,30

Niemcy

1,41

1,39


Ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.

W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu. Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

 

Komentarz: Aleksander Dargiewicz (Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej)

 

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu