W ostatnich latach obserwujemy wiele zmian zachodzących w Chinach. Szczególnie interesujące są zmiany związane z masową migracją ludności ze wsi do miast w celu uzyskania lepszej edukacji, co przekłada się na lepiej płatną pracę. Bogacące się społeczeństwo Chin szuka żywności o coraz lepszej jakości. W dłuższym okresie czasu zapowiada to wzrost konsumpcji wieprzowiny na mieszkańca Państwa Środka. Czy rozwój produkcji trzody chlewnej przez największych integratorów w Chinach, wspierany przez rządowe subwencje, zaspokoi rosnące potrzeby mieszkańców?
Trudno odpowiedzieć na powyższe pytanie już teraz, gdyż w procesie restrukturyzacji likwidowana jest produkcja w małych gospodarstwach. Dynamika zmian zarówno wśród dużych i małych gospodarstw zajmujących się produkcją trzody chlewnej, zdecyduje o możliwościach eksportowych unijnej wieprzowiny na rynek chiński.
Chińskie ministerstwo rolnictwa podało, że w wyniku prowadzonej restrukturyzacji, liczba pogłowia świń spadła o 34 mln sztuk. Pogłowie świń na koniec pierwszego kwartału wyniosło 415,2 mln sztuk wykazując spadek 1,2% w stosunku do stanu sprzed roku. Wzrasta efektywność produkcji poprzez wykorzystanie lepszej genetyki i wprowadzenie nowoczesnych metod zarządzania stadem.
Ostatnie zmiany taryf celnych na mięso wieprzowe nałożone na USA również stopniowo przekładają się na wzrost ceny chińskiej wieprzowiny. Od połowy maja br. cena żywca wieprzowego wzrosła z 10,35 do obecnie 12,52 juanów za kilogram (+21%).
Źródło: KZP-PTCH