Po dwuprocentowym spadku w pierwszym kwartale 2018 r. import wieprzowiny do Japonii wzrósł o 2% rok do roku w drugim kwartale do 237 000 ton.
Wolumeny dostaw w okresie od stycznia do czerwca były porównywalne z rokiem 2017. Ceny importowe były stabilne, więc zmiany wartości odzwierciedlały ilość wysyłanych towarów i wyniosły łącznie 241 miliardów jenów w całym okresie.
Hiszpania była głównym, europejskim dostawcą wieprzowiny na rynek japoński we wspomnianym okresie, a dostawy sięgały 58 000 ton. Udział Hiszpanii w rynku w okresie od stycznia do czerwca wzrósł do 13%.
Stany Zjednoczone pozostały największym dostawcą wieprzowiny do Kraju Kwitnącej Wiśni, z dostawami na poziomie 129,1 tys. ton (68 mld jenów) w pierwszej połowie roku. Jest to jednak o 4% mniej w stosunku do poprzedniego roku, a tendencja spadkowa utrzymała się także w pierwszej połowie roku.
Źródło: euromeatnews.com