Do Polski trafia mniej belgijskiej wieprzowiny

Redakcja

Belgijscy rolnicy w ubiegłym roku hodowali mniej świń. W rezultacie produkcja wieprzowiny spadła. Także eksport belgijskiej wieprzowiny jest mniejszy. Np. dostawy do Polski spadły o 5 proc.

 

W rezultacie liczba świń przeznaczonych na ubój spadła o dwa procent do łącznej liczby 10,95 milionów sztuk. Produkcja mięsa osiągnęła 1,04 mln ton. Odpowiada to spadkowi o 1,51 procent w porównaniu z tym samym okresem w 2016 r. Eksportowano 779 017 ton, co oznacza spadek z poziomu 3,9% w 2016 r.

 

Główni klienci Belgii znajdują się na jednolitym rynku europejskim, który stanowi 89 procent jego wartości. Podczas gdy dostawy do Niemiec ustabilizowały się na poziomie z roku poprzedniego na poziomie 257 137 ton, Polska zamówiła 178 453 tony, czyli o około pięć procent mniej niż rok wcześniej. Natomiast eksport do Holandii, która sprowadziła 90 621 ton wieprzowiny, odnotował znaczny wzrost, bo o 11,7%. Około jedna czwarta belgijskiej produkcji wieprzowiny jest sprzedawana do Niemiec. Wartość eksportu wieprzowiny do tego kraju wyceniana jest na 454 mln euro.

 

87 866 ton wieprzowiny zostało sprzedanych poza Unią. Belgijska wieprzowina kierowana jest do Chin - 38,396 t, Filipin - 12,409 ton i Korei Południowej 9,447 ton.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: fleischwirtschaft.de

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz