W ubiegłym tygodniu ubojnie w Niemczech wywarły presję na rynku tuczników obniżając cenę o 3 centy. Warto odnotować, że liczba ubitych świń u naszego zachodniego sąsiada spadła poniżej 900 tys. szt., czyli do poziomu znacznie niższego niż rok temu. Narzekania na słabą sprzedaż wieprzowiny słychać w wielu krajach.
Holandia obniżyła cenę o 2 centy. Dania, która szczególnie uzależniona jest od eksportu obniżyła cenę tuczników o 3 centy już tydzień wcześniej. Południe Europy (Hiszpania, Francja i Włochy) ze względu na napływ turystów, nie zostało dotknięte spadkiem sprzedaży i ceny wieprzowiny. Słabszy eksport w tych krajach jest kompensowany większą sprzedażą na rynku wewnętrznym.
W bieżącym tygodniu w Niemczech rzadko obserwowane są paniczne wyprzedaże żywca. Wysokie temperatury obniżyły podaż tuczników, ale nie na tyle, aby rynek zaczął się stabilizować. Wczoraj ustalono, że poubojowa cena tuczników w nadchodzącym tygodniu będzie mniejsza o 2 centy i wyniesie 1,39 €/kg (VEZG).
Sytuacja na amerykańskim rynku wieprzowiny nie napawa producentów świń optymizmem. Grudniowe kontrakty wycenione są na 47 centów za funt, co dla producentów żywca oznaczają straty $30-40 na tuczniku - informuje Genesus. Podobnie jest na rynku prosiąt. W notowaniach USDA prosięta w wadzie 18 kg kosztują $30, czyli dużo poniżej opłacalności produkcji. Niskie ceny tuczników w USA będą działały w kierunku poprawy konkurencyjności amerykańskiej wieprzowiny na światowych rynkach.
Źródło: KZP-PTCH