Hiszpańska wieprzowina piętrzy się w magazynach

Redakcja

Ceny hiszpańskiej wieprzowiny są najniższe od pięciu lat. Stosunkowo chłodne lato sprawiło, że waga tuczników podniosła się w porównaniu do zeszłego roku, co zbiegło się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na wieprzowinę na rynku chińskim.

 

Hiszpański przemysł wieprzowy jest dotknięty niskim popytem na produkty wieprzowe na rynku chińskim, a producenci balansują na progu rentowności. W ubiegłym roku Hiszpania zgłosiła populację świń wynoszącą około 49,6 miliona świń i 4,25 miliona ton wieprzowiny wyprodukowanych w tym kraju.

 

Zakłady pakujące doświadczają wielu napięć na rynku, głównie ze względu na zmiany na rynku chińskim, które zmniejszyły zapotrzebowanie na wieprzowinę, piętrząc ilość przechowywanej wieprzowiny. Istnieje wiele wątpliwości dotyczących perspektyw eksportu wieprzowiny poza UE, co powoduje obniżenie cen.


Tegoroczna nadwyżka hiszpańskiej wieprzowiny zbiegła się z chłodnym jak na warunki iberyjskie latem. Niższe temperatury spowodowały, że waga tuczników podniosła się. Tym samym Hiszpania ma najniższe ceny wieprzowiny od pięciu lat, przy jednoczesnym wzroście wagi żywej w stosunku do minionego roku.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: euromeatnews.com 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz