Eksport brytyjskiego mięsa wieprzowego spadł w maju o 17%

Redakcja

Jak wynika z najnowszych danych zaprezentowanych przez Radę ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodu (AHDB), w maju z Wielkiej Brytanii wyeksportowano o 17% mniej wieprzowiny w porównaniu do wcześniejszych poziomów, a dostawy wyniosły 15 800 ton. Import świeżej i mrożonej wieprzowiny spadł w maju, w porównaniu do analogicznego okresu zeszłego roku, o 12% do 35 600 ton.

 

Pod względem wartości, brytyjski eksport wieprzowiny wyniósł 22,5 miliona funtów w piątym miesiącu 2018 roku, 15% poniżej poziomów z wcześniejszych lat. Stany Zjednoczone były jedynym znaczącym rynkiem, na którym odnotowano wzrost brytyjskiego eksportu wieprzowiny o 24% rok do roku, do 3,7 miliona funtów.

 

Rebecca Oborne, analityk AHDB, twierdzi, że w kraju odnotowano spadki w dostawach wieprzowiny na wszystkie główne rynki. Eksport wieprzowiny z Wielkiej Brytanii do Chin spadł o 18% w porównaniu do poziomów rok wcześniej. W międzyczasie dołączyły również wysyłki do Hongkongu, co odzwierciedlało niski popyt importowy na chińskim rynku. Przesyłki wieprzowe spadły również do krajów UE, a odnotowany spadek wyniósł 18% w maju 2018 r. w porównaniu z rokiem poprzednim, do 9 800 ton.

 

Wysyłka do Danii była najniższa w tym roku, a jej obroty spadły o 1400 ton. Z drugiej strony wymiana handlowa Brytyjczyków z Włochami była wyjątkowo silna w maju 2017 r., a w tym roku odnotowana w maju wartość była bardziej zgodna z długoterminową tendencją na poziomie 100 ton, co stanowi zaledwie 20% wielkości sprzed roku. Co więcej, nastąpił również znaczny wzrost dostaw wieprzowiny do USA. Eksport na ten rynek wzrósł o 34% (+300 ton) w ciągu roku, do 1200 ton. Eksport do Polski powrócił do prawie 400 ton w ciągu miesiąca, co także stanowi wzrost w porównaniu do maja minionego roku.

 

Źródło: euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz