Według hiszpańskich mediów, potentat na iberyjskim rynku wieprzowiny, firma Industrias Cárnicas López Piqueras (Incarlopsa), przejęła zakład produkcji mięsa Jamones y Embutidos Jabugo SA.
Fabryka w mieście El Repilado (Huelva) w gminie Jabugois, ma dwukondygnacyjną suszarnię szynki, która zajmuje łącznie 4000 metrów kwadratowych. Wydajność ubojowa zakładu sięga 500 świń tygodniowo i ma pojemność około 130 000 sztuk.
- Dzięki temu przejęciu osiągnęliśmy postęp w rozwoju sektora wieprzowiny iberyjskiej, zwiększamy naszą zdolność produkcyjną, zachowując jednocześnie naszą tożsamość o najwyższej jakości i najlepszej cenie - powiedział Clemente Loriente, szef Incarlopsa. Zgodnie z umową o przejęciu, Incarlopsa oświadczył również, że zatrzyma wszystkich obecnych pracowników zakładu. Firma nie przedstawiła jeszcze żadnych szczegółów finansowych dotyczących transakcji.
Aktywność Incarlopsa w przemyśle mięsnym koncentruje się na przetwarzaniu świeżych produktów świń (białej i iberyjskiej) i produkcji szynki suszonej, szynek peklowanych i kiełbasek.