Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 grudnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8234 EUR EUR - 4,2747 GBP GBP - 5,1292 DKK DKK - 0,5720
Archiwum
13.12.2019 12:33 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,40 - 6,20 zł/kg, średnia: 5,67 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 12.12.2019 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 183,25 (+ 0,69%), kukurydza STY20 - 164,50 (+ 0,61%), rzepak LUT20 - 399,25 (+ 0,69%) [euro/tona] +++ +++ +++

Światowy handel wieprzowiną staje się coraz trudniejszy

Redakcja
Pixabay

 

Światowy handel wieprzowiną będzie nadal rósł, ale według analizy Rabobanku, krajobraz staje się coraz bardziej skomplikowany i niezwykle konkurencyjny. Wprawdzie Chiny i inne duże azjatyckie kraje są nadal głównym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Unii Europejskiej, USA, Brazylii i Kanady, ale pojawiły się pewne sygnały, iż w Państwie Środka zapotrzebowanie na import tego mięsa może spadać. Rynkiem mogą poważnie zachwiać choroby zwierząt, które zagrażają m. in. niemieckim chlewniom.

 

Chiny to największy rynek wieprzowiny i tak pozostanie, ale w ciągu ostatnich 12 miesięcy został on skonfrontowany ze zwiększoną produkcją krajową. Niskie ceny doprowadziły do wzrostu uboju i produkcji w pierwszym kwartale roku. Według danych chińskiego ministerstwa rolnictwa, w pierwszych trzech miesiącach 2018 r. ubój świń wzrósł o 1,9%. z roku na rok do około 200 milionów zwierząt, a produkcja wieprzowiny wzrosła o 2,1%. do 15,4 miliona ton. Trend ten jest nadal obecny, ponieważ chińscy hodowcy świń zmniejszyli ich liczbę w maju tego roku o 1,9% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Również liczba loch zmniejszyła się o 2,5%. W porównaniu do maja 2017 r. populacja świń w Chinach zmniejszyła się o 3,9%. Spożycie wieprzowiny na tym rynku pozostanie niezmienne w ciągu najbliższych 4 lat, przy 58 milionach ton – tak przynajmniej wskazuje długoterminowa prognoza Rabobanku.

 

Producenci unijni utrzymują 60% udziału w rynku chińskim, a Niemcy i Hiszpania przejmują inicjatywę, uzyskując odpowiednio 15% i 13% udziału w całkowitym handlu. W nadchodzących latach import może podlegać wahaniom zależnym od krajowych podaży i rozwoju popytu. Amerykanie uwikłani w wojnę handlową z Chinami mogą stracić część 12-procentowego udziału w rynku. Jednak Chiny na razie nie potrzebują więcej wieprzowiny i trudno przypuszczać, by na konflikcie skorzystała europejska konkurencja. Tym bardziej, że analitycy wskazują, iż rodzime pogłowie świń i tempo jego wzrostu jest w Chinach zawsze wielką niewiadomą.

 

W tym globalnym krajobrazie producenci trzody chlewnej mogą mieć tylko nadzieję, że ich klienci produkujący mięso na dużą skalę znajdą nowe rynki zbytu produktów wieprzowych. Japonia może być alternatywnym rynkiem dla eksporterów, ponieważ miejscowa ludność zmienia swoją dietę i spożywa coraz mniej ryb. Również Korea Południowa, Tajwan i Filipiny zwiększyły zapotrzebowanie na importowaną wieprzowinę.

 

- W ubiegłym roku światowy obrót wieprzowiną wyniósł 8,3 miliona ton, a jej wartość przekroczyła 20 miliardów dolarów, co stanowi 7,5% światowej produkcji, a 91% jest eksportowane przez czterech największych graczy: UE, USA, Brazylię i Kanadę. Produkty mrożone są wiodące w światowym handlu mięsem wieprzowym. W latach 2010-2018 światowy handel wieprzowiną wzrósł o ponad 37%, pomimo niewielkiego spadku odnotowanego w ubiegłym roku z powodu zmniejszonego popytu importowego z Chin - wskazuje analiza Rabobanku.

 

W 2017 r. Unia Europejska wyeksportowała 2,9 mln ton wieprzowiny i produktów ubocznych, a 75% tej ilości dostarczono do Azji. Niemniej jednak ryzyko związane z bezpieczeństwem biologicznym, a przede wszystkim z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Europie Środkowej i Wschodniej może odcisnąć negatywne piętno, jeśli na przykład wirus dotrze do Niemiec. Do tej pory Rumunia, Bułgaria, Węgry, Polska i Czechy zgłosiły przypadki ASF w populacji dzików i w gospodarstwach. Skomputeryzowana symulacja rozprzestrzeniania się wirusa pokazała, że ​​niemiecki kryzys ASF nie jest scenariuszem, który można wykluczyć. W rzeczywistości zespół badawczy z Polski uważa, że ​​może on stać się rzeczywistością za około 4 lata.

 

Problem zdrowia zwierząt, który zagraża jednemu z największych producentów i eksporterów wieprzowiny z UE, może mieć znaczący wpływ na światowy handel wieprzowiną. Konkurencja na globalnym rynku wieprzowiny wzrośnie w ciągu najbliższych kilku lat, a wszelkie zakłócenia w handlu mogą zostać wypełnione poprzez wprowadzenie do gry innego dostawcy.

 

Źródło: euromeatnews.com

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Może zainteresuje Cię również:

Rząd nie może nic zrobić z cenowym dyktatem w stre

Niedawno na antenie rozgłośni Wnet.fm gościł minister rolnic

W najbliższej dekadzie należy spodziewać się znacz

Wahania cen wieprzowiny i wyższa uprawa roślin wykorzystywan

„Obcy z Warszawy” zablokowali polowanie na Suwalsz

Na Suwalszczyźnie odstrzał sanitarny dzików prowadzony w ram