kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
16 czerwca 2021, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7336 EUR EUR - 4.5285 GBP GBP - 5.2657 DKK DKK - 0.6089
Archiwum


16.06.2021 SPRZEDAM 40 TON KUKURYDZY, kuj.-pom., świecki, 86-100, transport rolnika, tel.: 606 316 077

15.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-205,75 (-1,56%), kukurydza SIE21-258,00 (-0,67%), rzepak SIE21-508,00 (-0,34%) [euro/t]

15.06.2021 SPRZEDAM 600 TON PSZENICY KONS., pomorskie, kwidzyński, 82-420, transport firmowy, tel.: 601 956 988

15.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., łódzkie, zgierski, 95-015, transport firmowy, tel.: 506 956 569

14.06.2021 12:55 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,10-6,90 zł/kg, średnia: 6,59 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, śr. waga 120-135 kg, 58 % mięsn., wielkop., ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

11.06.2021 SPRZEDAM 45 TON OWSA PASZOWEGO, podlaskie, sokólski, 16-100, transport firmowy, tel.: 502 750 369

11.06.2021 SPRZEDAM 350 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, lubelskie, łęczyński, 21-077, tel.: 507 292 661

Dodaj komunikat

zm skiba

zm skiba

Światowy handel wieprzowiną staje się coraz trudniejszy

Redakcja
Pixabay

 

Światowy handel wieprzowiną będzie nadal rósł, ale według analizy Rabobanku, krajobraz staje się coraz bardziej skomplikowany i niezwykle konkurencyjny. Wprawdzie Chiny i inne duże azjatyckie kraje są nadal głównym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Unii Europejskiej, USA, Brazylii i Kanady, ale pojawiły się pewne sygnały, iż w Państwie Środka zapotrzebowanie na import tego mięsa może spadać. Rynkiem mogą poważnie zachwiać choroby zwierząt, które zagrażają m. in. niemieckim chlewniom.

 

Chiny to największy rynek wieprzowiny i tak pozostanie, ale w ciągu ostatnich 12 miesięcy został on skonfrontowany ze zwiększoną produkcją krajową. Niskie ceny doprowadziły do wzrostu uboju i produkcji w pierwszym kwartale roku. Według danych chińskiego ministerstwa rolnictwa, w pierwszych trzech miesiącach 2018 r. ubój świń wzrósł o 1,9%. z roku na rok do około 200 milionów zwierząt, a produkcja wieprzowiny wzrosła o 2,1%. do 15,4 miliona ton. Trend ten jest nadal obecny, ponieważ chińscy hodowcy świń zmniejszyli ich liczbę w maju tego roku o 1,9% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Również liczba loch zmniejszyła się o 2,5%. W porównaniu do maja 2017 r. populacja świń w Chinach zmniejszyła się o 3,9%. Spożycie wieprzowiny na tym rynku pozostanie niezmienne w ciągu najbliższych 4 lat, przy 58 milionach ton – tak przynajmniej wskazuje długoterminowa prognoza Rabobanku.

 

Producenci unijni utrzymują 60% udziału w rynku chińskim, a Niemcy i Hiszpania przejmują inicjatywę, uzyskując odpowiednio 15% i 13% udziału w całkowitym handlu. W nadchodzących latach import może podlegać wahaniom zależnym od krajowych podaży i rozwoju popytu. Amerykanie uwikłani w wojnę handlową z Chinami mogą stracić część 12-procentowego udziału w rynku. Jednak Chiny na razie nie potrzebują więcej wieprzowiny i trudno przypuszczać, by na konflikcie skorzystała europejska konkurencja. Tym bardziej, że analitycy wskazują, iż rodzime pogłowie świń i tempo jego wzrostu jest w Chinach zawsze wielką niewiadomą.

 

W tym globalnym krajobrazie producenci trzody chlewnej mogą mieć tylko nadzieję, że ich klienci produkujący mięso na dużą skalę znajdą nowe rynki zbytu produktów wieprzowych. Japonia może być alternatywnym rynkiem dla eksporterów, ponieważ miejscowa ludność zmienia swoją dietę i spożywa coraz mniej ryb. Również Korea Południowa, Tajwan i Filipiny zwiększyły zapotrzebowanie na importowaną wieprzowinę.

 

- W ubiegłym roku światowy obrót wieprzowiną wyniósł 8,3 miliona ton, a jej wartość przekroczyła 20 miliardów dolarów, co stanowi 7,5% światowej produkcji, a 91% jest eksportowane przez czterech największych graczy: UE, USA, Brazylię i Kanadę. Produkty mrożone są wiodące w światowym handlu mięsem wieprzowym. W latach 2010-2018 światowy handel wieprzowiną wzrósł o ponad 37%, pomimo niewielkiego spadku odnotowanego w ubiegłym roku z powodu zmniejszonego popytu importowego z Chin - wskazuje analiza Rabobanku.

 

W 2017 r. Unia Europejska wyeksportowała 2,9 mln ton wieprzowiny i produktów ubocznych, a 75% tej ilości dostarczono do Azji. Niemniej jednak ryzyko związane z bezpieczeństwem biologicznym, a przede wszystkim z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Europie Środkowej i Wschodniej może odcisnąć negatywne piętno, jeśli na przykład wirus dotrze do Niemiec. Do tej pory Rumunia, Bułgaria, Węgry, Polska i Czechy zgłosiły przypadki ASF w populacji dzików i w gospodarstwach. Skomputeryzowana symulacja rozprzestrzeniania się wirusa pokazała, że ​​niemiecki kryzys ASF nie jest scenariuszem, który można wykluczyć. W rzeczywistości zespół badawczy z Polski uważa, że ​​może on stać się rzeczywistością za około 4 lata.

 

Problem zdrowia zwierząt, który zagraża jednemu z największych producentów i eksporterów wieprzowiny z UE, może mieć znaczący wpływ na światowy handel wieprzowiną. Konkurencja na globalnym rynku wieprzowiny wzrośnie w ciągu najbliższych kilku lat, a wszelkie zakłócenia w handlu mogą zostać wypełnione poprzez wprowadzenie do gry innego dostawcy.

 

Źródło: euromeatnews.com

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu