Jak prognozuje USDA, wzrost mocy przetwórczych zakładów mięsnych w USA pozwoli na zwiększenie produkcji wieprzowiny w 2019 roku o 3% (r/r).
Średnie ceny tuczników w przyszłym roku pozostaną na niskim poziomie 1,22-1,30 dolara za kg (wbc). Wysoka konkurencyjność amerykańskiej wieprzowiny w stosunku do innych krajów eksportujących na światowe rynki zostanie utrzymana. Pozwoli to w 2019 roku na powiększenie eksportu wieprzowiny z USA o 4% powyżej poziomu 2018 roku.
Pierwszy kwartał 2018 roku przyniósł wzrost amerykańskiego eksportu o 6% w stosunku do roku ubiegłego. Szczególnie wzrost dostaw do Korei Południowej rekompensował mniejszy eksport do Meksyku i Japonii. W 2019 roku przewiduje się, że eksport wieprzowiny z USA będzie stanowił 22% całości produkcji tego mięsa.
Źródło: KZP-PTCH