Coraz mniej europejskiej wieprzowiny w Chinach, za to import brazylijskiej wzrósł prawie o połowę!

Joanna Kawka

Importerzy wieprzowiny z Chińskiej Republiki Ludowej wstrzymali swoje zamówienia na rynku światowym w pierwszym kwartale 2018 roku. Tylko brazylijscy dostawcy mogą spodziewać się pełnych zeszytów zamówień. Według danych Duńskiego Stowarzyszenia Rolników (Landbrug & Fødevarer, L & F) chiński import świeżej i mrożonej wieprzowiny spadł w porównaniu z pierwszym kwartałem 2017 roku o wartość 22 175 t, czyli o 6,4% do 324 000 t.

Jeszcze słabszy był popyt na produkty poboczne. Zamówiona ilość spadła o 46 230 t, czyli o 14,6% do 271 280 t. Zmiany te muszą jednak uwzględniać fakt, że import wieprzowiny w Chinach znajdował się nadal powyżej średniej w pierwszym kwartale 2017 roku i spadł dopiero pod koniec roku.

Prawie wszyscy eksporterzy na początku 2018 roku w porównaniu z rokiem poprzednim doświadczyli spadku obrotów. Chociaż Niemcy zachowały status najważniejszego dostawcy świeżej i mrożonej wieprzowiny, musiały zaakceptować spadek sprzedaży o 8,3% do 68,350 t w porównaniu z pierwszymi trzema miesiącami 2017 roku.

Podobnie sytuacja wyglądała w Hiszpanii przy spadku o 8,7% do 64 070 t. Również z Ameryki Północnej do Chińskiej Republiki Ludowej trafiło mniej wieprzowiny. Import z Kanady spadł o 7,7% do 39 670 t, a ze Stanów Zjednoczonych o 6,8% do 35 440 t.

Natomiast ilości zamówione w Brazylii wzrosły znacząco o prawie 45% do 24 820 t. Poza tym tylko Chile było w stanie zwiększyć swoją sprzedaż o 17,3% do 10 610 t. Meksyk, jako nowy gracz, dostarczył do Chińskiej Republiki Ludowej około 550 t wieprzowiny.

Załamanie niemieckich obrotów

Nawet w przypadku wyrobów pobocznych prawie wszyscy eksporterzy musieli radzić sobie z regresją biznesu chińskiego. Stany Zjednoczone, jako główny dostawca, odnotowały spadek sprzedaży o 12,1% do 81 080 t.

Jeszcze mocniej uderzyła ona w Niemcy, powodując spadek o 29,2% do 36 831 t. Sprzedaż w Danii i Hiszpanii utrzymała się na poziomie 18,0% i 17,4% poniżej poziomu z roku ubiegłego. Z drugiej zaś strony lepiej powodziło się dostawcom z Holandii, ze wzrostem eksportu o 4,5% do 2 550 t, Francja była w stanie sprzedać o 1,6% więcej tego produktu.

Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, Chile zyskało również udział w rynku produktów ubocznych w Chinach, ponieważ jego eksport wzrósł o 10,7% do 7 150 t w porównaniu z pierwszym kwartałem 2017 roku. Wielkość dostaw nowo zarejestrowanych dostawców z Finlandii i Meksyku pozostała umiarkowana na poziomie odpowiednio 412 i 125 t.


Hongkong bez alternatywy

W przeszłości sprzedaż w Chinach kontynentalnych często stanowiła alternatywę dla eksporterów. W pierwszym kwartale 2018 roku dostawa świeżej i schłodzonej wieprzowiny nie była jednak możliwa, ponieważ ta dawna kolonia również zamówiła mniej towarów. W porównaniu z pierwszymi trzema miesiącami 2017 roku wielkość importu wieprzowiny spadła o 15,1% do 71 635 t.

Tylko Brazylia była w stanie wyjść z tej negatywnej tendencji i zwiększyć dostawy do Hongkongu o 31,6% do prawie 30 000 t i rozwinąć znacząco swoją rolę jako wiodący dostawca na rynku. Z drugiej strony wszyscy pozostali konkurenci odnotowali spadki sprzedaży o prawie 50% – największe w USA, Kanadzie i Holandii. W przypadku Niemiec dane dotyczące handlu zagranicznego wskazują na spadek importu o 18,5% – do prawie 5 000 t.


Popyt na rzeźne produkty uboczne

W zakresie rzeźnych produktów ubocznych sytuacja była inna, ponieważ importerzy z Hongkongu odpowiadają za prawie 11% wzrost importu produktu w porównaniu z pierwszym kwartałem 2017 roku na poziomie 112 700 t. Również w tym segmencie Brazylia zyskała w udziale rynkowym, zwiększając swój eksport o prawie połowę do 15 600 t. Ze sprzedażą w wysokości 31 660 t USA znalazły się na czele najważniejszych dostawców, zwiększając sprzedaż o 19,3% w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego.

Niemiecki dostawca wartością 17 700 t osiągnął drugie miejsce i mógł cieszyć się w Hongkongu wzrostem swojego wolumenu sprzedaży o 12,4%. W przeciwieństwie do tego, europejska konkurencja z Holandii odnotowała spadek ubocznych produktów rzędu 13,7%, do 8 130 t, a Hiszpania była w stanie dostarczyć około 7 770 t, mniej więcej o jedną czwartą mniej w porównaniu z Hongkongiem.

 

Źródło: fleischwirtschaft.de

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz