W marcu 2018 cena tuczników w Chinach osiągnęła najniższy poziom od dekady.
Poniżej 10 juanów/kg żywca (ok. 5,50 zł/kg) – tyle wynosi cena tuczników w Chinach, w wyniku której producenci tracą od 200-300 juanów na sztuce (110-166 zł/szt.).
23 marca rząd chiński nałożył na wieprzowinę amerykańską 25% cło, w wyniku działań odwetowych w stosunku do decyzji administracji USA. Początkowo zakładano, że nałożone sankcje przyczynią się do ograniczenia podaży wieprzowiny na rynku chińskim i podniesienia jej ceny.
Tak się nie stało.
Ceny żywca w dalszym ciągu spadają, a nadpodaż żywca jest zauważalna. Eksperci Rabobank zakładają, że cena tuczników w 2. kwartale br. pozostanie na niskim poziomie, ale w następnych tygodniach prognozowany jest wzrost popytu związany z nadchodzącymi tradycyjnymi majowymi festiwalami. W drugiej połowie roku rodzima podaż żywca będzie zależała od stopnia likwidacji produkcji w małych gospodarstwach w stosunku do ekspansji produkcji w dużych fermach.
W lutym br. import wieprzowiny do Chin spadł o 38,7% m/m oraz o 35% r/r. Jest to odzwierciedlenie niskich cen na rynku lokalnym oraz mniejszego zainteresowania eksporterów do lokowania wieprzowiny na rynku chińskim.
W pierwszym półroczu przewidywany jest spadek importu chińskiego o ponad 20%. W drugim półroczu ma jednak nastąpić poprawa, a spadek importu będzie nieznaczny w stosunku do ubiegłego roku.
Źródło: KZP-PTCH