Ceny tuczników w UE i USA

Joanna Kawka

W ubiegłym tygodniu trendy cenowe tuczników w Unii Europejskiej były zróżnicowane. Najważniejszy trend w Niemczech jednak okazał się spadkowy za sprawą presji ze strony dwóch głównych graczy: Toennies i Vion. Od dwóch tygodni te dwie firmy naciskały na obniżenie ceny o 3 centy do poziomu obowiązującego w ich cennikach.

Podobnie we Francji rynek nie zdołał utrzymać ceny z powodu mniejszego popytu na świeże mięso. Spadek był jednak mniejszy (-1,5 centa). Pomimo spadku ceny w Niemczech i Francji niezmienione poziomy cen utrzymano w Hiszpanii, Holandii, Danii, Belgii i Austrii. Na tych rynkach panowała równowaga popytu i podaży. (ISN)

W bieżącym tygodniu rynek niemiecki jest zbilansowany. Firmy Toennies and Vion uzyskały wcześniej swój cel cenowy, w związku z tym nie słychać żadnych narzekań ze strony przetwórstwa. W dniu 25/4/2018 ustalono na przyszły tydzień cenę 1,42 €/kg (wbc) czyli bez zmian w stosunku do poprzedniego tygodnia. (VEZG)

Rynek tuczników w USA wykonał zwrot. W ciągu ostatnich dwóch tygodni cena z 1,05 $/kg wzrosła do 1,29 $/kg (+23%). Przy obecnej cenie producenci żywca wieprzowego tracą około 30$ na sztuce. Cena sezonowo wzrośnie. Eksperci szacują, że wzrost nastąpi powyżej $40 na sztuce. (Genesus)

 

Źródło: KZP-PTCH

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz