Eksperci przewidują wzrost produkcji wieprzowiny w UE

Redakcja

Najnowszy raport Rabobank (Pork Quarterly Q2 2018) prognozuje, że w bieżacym roku unijna produkcja wieprzowiny zwiększy się o 2% (r/r). Podaż żywca będzie stopniowo zwiększała się w nadchodzących miesiącach.

W Niemczech spodziewany jest wzrost importu prosiąt i poprawa efektywności produkcji. W Hiszpanii wzrost produkcji będzie kontynuowany, ale jego dynamika będzie mniejsza. Polska również wykaże wzrost produkcji w 2018 roku po dobrej koniunkturze w dwóch ostatnich latach. Dania i Holandia wyprodukuje więcej prosiąt w następnych 3-6 miesiącach, ale ograniczenia środowiskowe będą zachęcały do ich eksportu głównie do Niemiec i Polski. Więcej zaimportują prosiąt również Hiszpania i Włochy.

 

W 2017 roku eksport wieprzowiny (produktów wieprzowych oraz podrobów) z krajów unijnych osiągnął 3,7 mln ton (+8% r/r).

Eksport do Chin, który obejmuje 37% całego eksportu, będzie kurczył się w drugim kwartale 2018 roku. Możliwy wzrost eksportu do Japonii, Korei Południowej i innych krajów azjatyckich nie zrekompensuje utraty udziału w rynku chińskim. Eksperci Rabobank są zdania, że nałożenie ceł na amerykańską wieprzowinę przez władze chińskie nie spowoduje dużego wzrostu eksportu w nadchodzących miesiącach.

Konsumpcja wieprzowiny w UE wzrośnie sezonowo, co będzie sprzyjało poprawie cen żywca wieprzowego w nadchodzących miesiącach. Innym czynnikiem sprzyjającym będą wysokie ceny wołowiny.

 

Źródło: KZP-PTCH

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz