Branża produkcji wieprzowiny w USA znalazła się w środku politycznej rozgrywki pomiędzy rządem chińskim i amerykańskim. Chiny i Hong Kong łącznie stanowią drugi co do wielkości rynek eksportowy dla wieprzowiny z USA.
W eksporcie amerykańskiej wieprzowiny na te rynki najważniejsze są podroby, które nie są konsumowane ani w USA ani w wielu innych krajach. Przez wiele lat ceny schabu w Stanach pozostawały stabilne, podczas gdy ceny boczku i podrobów rosły. Obłożenie amerykańskiej wieprzowiny 25% cłem stanowi duży problem dla lokowania podrobów na chińskim rynku.
Sytuację pogarsza jeszcze bardziej duża podaż tuczników w USA o tej porze roku. Większa moc ubojowa nowych zakładów problemu nie rozwiąże, gdyż mięso musi zostać gdzieś sprzedane. Jedynym rozwiązaniem dla amerykańskich eksporterów jest poszukanie nowych rynków zbytu.
Źródło: KZP-PTCH