Eksport wieprzowiny z UE na rynki trzecie w roku 2016 osiągnął swój szczyt, ale już w roku 2017 spadł do 2,6 mln ton (bez podrobów).
W ujęciu ilościowym spadek wyniósł 9%, ale w ujęciu wartościowych już tylko 2% ze względu na wyższe ceny rynkowe. Mimo to, w stosunku do 2015 roku, rok 2017 przyniósł wyższy eksport o 15%.
Spadek unijnego eksportu w 2017 roku był spowodowany głównie mniejszym eksportem do Chin (-34%), którego nie były w stanie zrównoważyć lepsze wyniki eksportowe do USA (+31%) oraz na Filipiny (+21%). Również eksport podrobów wieprzowych został znacząco ograniczony do poziomu 1,3 mln ton (-6%) ze względu na mniejszy popyt ze strony Chin (-16%).
Udział unijnego eksportu wieprzowiny do Chin w 2017 w ogólnym eksporcie wyniósł 28%, podczas gdy rok wcześniej ten wskaźnik był na poziomie 38%. Świadczy to o dużej elastyczności eksporterów z UE w znajdowaniu nowych rynków zbytu oraz o możliwościach powiększania udziału w rynkach już zdobytych. Uzależnienie eksportu podrobów wieprzowych od rynku chińskiego dalej pozostaje na wysokim poziomie (53%). Podroby stanowią 50% udziału w eksporcie wieprzowiny do Chin oraz 34% w całym eksporcie wieprzowiny do krajów trzecich.
Źródło: KZP-PTCH