KE zakłada wzrost produkcji wieprzowiny w 2018 roku i jej spadek w roku 2019

Redakcja

Jak informuje KZP-PTCH, ostatni raport KE “Short-term outlook for EU agricultural markets in 2018 and 2019 – Spring 2018” potwierdza wzrost produkcji wieprzowiny w krajach UE spowodowany głównie wzrostem pogłowia trzody chlewnej.


Na koniec grudnia 2017 stado macior Wspólnoty wzrosło o 1,4% (+ 174 tys. szt.) po spadkach obserwowanych w ostatnich 2 latach. Najwięcej pogłowie macior wzrosło w krajach, które są dużymi producentami wieprzowiny: Hiszpania (+ 63 tys. szt.), Polska (+ 50 tys. szt.), Holandia (+ 44 tys. szt.), Dania (+ 24 tys. szt.). Wyjątkiem są Niemcy, gdzie pogłowie loch nieznacznie spadło (- 4,5 tys. szt.). Największe spadki stada macior zanotowano w Rumunii (- 19 tys. szt.), gdzie spadkowy trend występuje od wielu lat.

Liczba świń do przeznaczonych do tuczu w krajach unijnych wzrosła o 1,5 miliona sztuk (+1,6%), natomiast liczba prosiąt wzrosła o 1,2 miliona sztuk (+3%) wskazując na potencjał wzrostu produkcji.

Odzwierciedleniem spadku pogłowia macior w ostatnich 2 latach był spadek ogólnej liczby ubojów w UE w 2017 roku o 0,8%. Jednakże trend ten nie był jednakowy we wszystkich krajach. W krajach UE-15 zanotowano spadek liczby ubojów (-1,3%), natomiast w krajach UE-13 nastąpił wzrost (1,6%). Pośród głównych producentów krajów UE-15 tylko w Hiszpanii ubito więcej świń (1,6%), podczas gdy we wszystkich krajach UE-13 wydarzających najwięcej wieprzowiny produkcja wzrosła: Polska (+0,6%), Rumunia (+9,1%), Węgry (+4,6%).

Według prognoz w roku 2018 produkcja wieprzowiny wzrośnie o 0,8% ze względu na większe pogłowie stada podstawowego. Większy wzrost będzie hamowany przez presję cenową oraz silną konkurencję na rynkach eksportowych. Prognoza na rok 2019 zakłada spadek produkcji ze względu na efekt cyklu świńskiego.

 

Źródło: KZP-PTCH

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz