Wysoki eksport wieprzowiny z Niemiec.

Po nieobiecującym początku roku, eksport wieprzowiny z Niemiec w ostatnim czasie uległ przyspieszeniu.

Zgodnie ze wstępnymi danymi federalnego urzędu statystycznego, we wrześniu 2011 wywieziono z Niemiec 260 tys. ton mięsa wieprzowego (razem z wędlinami, kiełbasami oraz produktami ubocznymi).

Wolumen eksportu był wyższy o 20% w stosunku do września poprzedniego roku i niższy od rekordowego poziomu z października 2010.

Był to największy poziom eksportu notowany we wrześniu. Wobec sierpnia 2011 sprzedaż wzrosła o 5%.

 

Import do państw członkowskich UE zwiększył się w ciągu miesiąca o 3% i stanowił 68% całkowitego eksportu. Rosja w dalszym ciągu jest największym odbiorcą z grona państw trzecich; rośnie sprzedaż do Chin oraz Hongkongu.

 

W okresie trzech kwartałów tego roku, niemiecki eksport wieprzowiny osiągnął poziom 1,9 mln ton i był o 4,4% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Nieznacznie spadła sprzedaż świeżego mięsa, wzrosły z kolei dostawy mięsa mrożonego, produktów ubocznych i słoniny.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz